בלוג צילום
צילום אינפרא אדום

אם אתם חובבי צילום, וודאי נתקלתם מתישהו במונח "צילום אינפרא אדום" ושאלתם את עצמכם במה מדובר. במילה אחת? קסם. בכמה מילים? לחשוף בפני המתבונן אור וצבע שלא ניתן לראות בעין העירומה. העין האנושית קולטת מנעד מסוים ומוגבל של גלים אלקטרומגנטיים, או בקיצור – צבעים. מעבר לצבעים שאנחנו מכירים, יש צבעים שאנחנו פשוט לא רואים: אור אולטרה סגול, למשל, או אינפרא אדום. המעניין הוא שבניגוד אלינו, מצלמות דווקא כן מסוגלות לקלוט את האור האינפרא אדום, ואם נדע לנצל את היכולת הזו, נוכל לחשוף בצילומים שלנו עולם חדש של צבעים ומראות, לפעמים ברמה הגובלת במדע בדיוני.
איך עושים את זה?
את המצלמה צריכים לשלוח למעבדה בה היא תפורק ותחובר מחדש, כדי שהחיישן שלה יוכל לקלוט אור אולטרא אדום בלבד ולשם כך צריך להוריד את הפילטר מהחיישן. בינינו, קצת חבל להשבית מצלמה טובה ולהפוך אותה להיות מצלמת אינפרא אדום אקסקלוסיבית ולכן עושים את התהליך עם מצלמה פשוטה וזולה יחסית. כעת ניתן לעבוד עם פילטר IR על גבי העדשה.
מה תפקיד הפילטר? כשמו כן הוא – מסנן
וביתר פירוט, לסנן את כל האור מלבד את האור האינפרא אדום. בגלל שהעין האנושית לא מסוגלת לראות אור אינפרא אדום, הפילטר שנרכיב על העדשה ייראה לנו כהה במיוחד עד שחור.
לפני שמתחילים לצלם, יש כמה דברים שצריך לסדר במצלמה כדי להפיק תוצאות מהפנטות. קודם כל, נצטרך לכוון מחדש את איזון הלבן במצלמה, באופן ידני. השתמשו במשטח לבן, אפור או ירוק כדי לקבל איזון לבן נכון המתאים לצילום מסוג זה.
מדידת אור נכונה
את מדידת האור מומלץ לבצע במצב ידני כדי לשלוט בחשיפה באופן המיטבי. הפילטר, כזכור, מפחית את כמות האור שאנו מסוגלים לראות, וכדי להפיק תמונות טובות נדרשת חשיפה ארוכה במיוחד – בין חצי דקה לשתי דקות. כדאי לצלם עם צמצם סגור יחסית, המפצה על אובדן החדות הנפוץ בצילומי אינפרא אדום. זכרו שבגלל שהצמצם סגור, נצטרך להשתמש במהירות תריס נמוכה. בגלל כל ה"מגבלות" והקשיים שמערים צילום אינפרא אדום, מומלץ ורצוי להיעזר בחצובה.
מתחילים לצלם
אחרי שכל הפרטים הטכניים מאחוריכם, הגיע הזמן להתחיל לצלם. האובייקטים הכי מושכים לצילומי אינפרא אדום הם צמחייה, שמיים ונוף ימי. צילומי שמיים יציגו קונטרסט דרמטי בין העננים לשמיים הנראים כהים במיוחד בצילום מסוג זה; צמחייה תיראה לבנה לחלוטין, כאילו היא מכוסה לחלוטין בשלג; המים, כמו השמיים, יופיעו גם הם כהים על גבול השחור, וההשתקפויות הלבנות יעצימו את האפקט המיוחד. תווי פנים לא נקלטים היטב בצילום אינפרא אדום, אז כדאי לוותר על פורטרטים.
כמו בכל סוג אחר של צילום, ואולי אפילו יותר, מגיע גם שלב העריכה. במקרה הזה, תרצו להחליף את ערוצי הצבע (אדום וכחול), לכוון את הגוונים וכמובן לחדד את התמונה (זוכרים את נושא הטשטוש הנפוץ בצילומים כאלה?).
העבודה קשה, אבל התוצאה בהחלט משתלמת.