בלוג צילום
12 טיפים מעולים לצילום אוכל!

שניצל, תן לי חיוך!
כמה פעמים קרה לכם שהאוכל כבר התקרר כי לקח לכם זמן למצוא את הזוית המחמיאה למנה? אם פעם רוב המטרות היו מסחריות כגון ספרי בישול, אריזות מוצרים, פרסומות, מתכונים, עיתונים וכד'. כיום, בעקבות שינויים בדרכי צריכת המדיה, צילום אוכל נמצא בכל מקום, גם למטרות שאינן מסחריות כמו בלוגים ורשתות חברתיות. למה חשוב לדעת את זה? כי תמיד כדאי להתחיל עבודה כשיש מטרה מסוימת. שאלו את עצמכם – לאן אני רוצה שהעבודה הזו תגיע? איפה הכוונה לפרסם אותה? בהתאם לכך תוכלו לתכנן את הפריים מראש כמו שצריך. אם העבודה הולכת למגזין למשל, נצטרך להשאיר מקום לטקסט. אם לאינסטגרם, נוכל לבחור בתמונה מרובעת שתשנה את תכנון הפריים לגמרי.
מי אני? מה אני?
איזה סוג אוכל אנחנו מתכוונים לצלם? לפני שניגש לצילום, כדאי שנבין יותר לעומק איך אוכל מתנהג מוּל מצלמה. בהרבה מקרים חשוב לקחת בחשבון שצריך להדריך את מי שמכין את האוכל. חומרי גלם מסוימים מגיבים בצורה שונה מול המצלמה. עוף למשל נראה יבש. ניתן לשמן אותו מעט ע"י מברשת (לא יותר מידי). בשר בקר מתכווץ. לפני הצילום נותנים רק טיגון קל לצריבה משני הצדדים. סלט נראה עייף בדרך כלל העיקר אם מערבבים אותו. תוספת רוטב מרסקת אותו לגמרי. מסדרים ירק ירק בצורה יפה.
עיניים אלי
ההגדרה של קומפוזיציה מתייחסת לסידור האובייקטים בתמונה בזמן הצילום. יש דברים שהעין שלנו "אוהבת" יותר ועל ידיהם נרצה להביא לידי ביטוי את התמונה שלנו כדי ליצור עניין בעיני הצופה. חוק השלישים מחלק את התמונה לשלושה חלקים לאורך ושלושה חלקים לרוחב. נקודות המפגש בין קווי החלוקה מהווים נקודות עניין. נוכל למקם את האובייקט בכל נקודת עניין שנבחר. חוק האלכסונים מתייחס לנק' מפגש בין 2 אלכסונים בתמונה. קווים ישרים מייצרים עבורנו זוויות שמושכות את העין. הולכת עין היא בעצם התייחסות ליותר מאובייקט אחד שיוצרים עניין בתמונה וגורמים לעין לעבור מאחד לשני בצורה אינסופית. אובייקטים "שמדברים" ביניהם יכולים לייצר עבורנו את אותה הולכת עין. הנה דוגמא טובה לשימוש בחוק השלישים :
עדשה
העדשה קובעת בסופו של דבר איך ייראה כל הפריים. נוכל לשנות את המראה של הפריים עצמו, את התאורה, את האובייקט וכו' אך העדשה היא הגורם המכריע לאורך המוקד ועומק השדה שהם הנתונים שקובעים איך תיראה התמונה שלנו. חשוב לבחור בעדשה שמתאימה לסגנון הצילום שאותו אנו מבקשים. הטווחים המומלצים הם 50-100 מ"מ ולצילומים רחבים (כמו מלמעלה למשל) 24 מ"מ או פחות. חשוב להתייחס לעובדה שעדשות רחבות יוצרות לעיתים עיוות מסוים שכדאי להימנע ממנו.
מצלמה
כיוון שאנו עובדים בסביבה מבוקרת בדרך כלל, החברה או הדגם פחות חשובים. כמובן שככל שאיכות המצלמה גבוהה יותר, נרוויח תמונה טובה ובעלת איכויות. חשוב מאוד להכיר בצורה הכי טובה שניתן את הציוד שברשותנו. בנוסף, חשוב שנדאג לכך שהמצלמה שלנו תאפשר לנו לעבוד כפי שאנחנו צריכים: אם נצטרך לעבוד עם פלאשים למשל, נצטרך לוודא שלמצלמה שלנו יש אפשרות לעבוד עם משדר.
חצובה + שלט
לא בהכרח בשביל חשיפות ארוכות ולא בשביל מריחות של עשן ברקע. החצובה מאפשרת לנו קיבוע של המצלמה בזווית שבה אנו אוהבים לעבוד וכמובן עבודה עם LIVE VIEW שמאפשר צפייה בתמונה לפני הצילום עצמו כדי לסדר את הסטיילינג שהכי מוצא חן בעינינו. כך נוכל למקם בצורה אופטימלית את האובייקט הראשי שלנו ולסובב את האביזרים שבהם בחרנו לעבוד עד שנגיע לתמונה המושלמת. מעבר לכך, בצילום של מוצרים שונים באותה סביבה, נעבוד עם חצובה כדי להגיע לתמונות שתהיינה הכי דומות אחת לשנייה מבחינת תאורה / מיקומים וכו'. נדגיש שהעבודה עם חצובה מאפשרת לנו גם לעבוד עם פוקוס ידני שיהיה מדויק בכל תמונה. אחרי שסיימנו לעצב את הפריים, קליק עם השלט וזה הכל. למרות מה שאמרנו קודם, לפעמים נרצה לעבוד עם מהירות תריס יחסית איטית ולשם כך בהחלט נצטרך חצובה כיוון שהחשיפה היא יחסית ארוכה והתמונה עלולה לצאת מטושטשת. דבר אחרון בעניין הזה, יש חצובות שמאפשרות הטיה של המוט המרכזי לצילום מלמעלה. וודאו שהציוד שברשותכם מתאים לעבודה שאותה אתם עתידים לבצע.
תאורה
למרות שהרבה צלמי אוכל אוהבים לעבוד עם תאורה טבעית, ניתן כמובן לבחור גם בעבודה עם פלאשים או תאורה קבועה. חשוב לומר שכאשר רוצים לקבל מינימום צלליות והברקות, כדאי דווקא להסתיר באופן חלקי ולרכך את מקור האור. הכוונה היא בעצם להאיר את כל החלל שמסביב לאובייקט דרך הקפצה מרפלקטורים, קירות, תקרה וכד'. ברוב המקרים נשתדל להימנע מחשיפה ישירה למקור האור. בנוסף, חשוב מאוד לזכור שלעיתים נעבוד עם כלים שמחזירים אור כמו זכוכיות, מתכות וכד' שמשקפים את הסביבה. התייחסות אליהם תהפוך אותנו למקצועיים יותר ותעזור לנו להבין את התנהגותם. קיימים אביזרים שונים כמו זרועות שניתנות לקיבוע, תופסנים, חבקים ועוד שמאפשרים מיקום של מעצבי אור שאיתם ניתן להחזיר אור, לרכך או לחסום אותו לגמרי. (כדי ליצור פסים שחורים על בקבוק למשל).
התאמת צבעים
כדאי לשים לב לצבעים של האובייקט שלנו. אביזרים נוספים (גם אוכל הוא אביזר) יכולים בהחלט להעצים אותו ולהקפיץ אותו מהתמונה. כאשר אנו מדברים על צבעים תואמים מדובר בעצם בצבעים שמחמיאים אחד לשני. צילום של אובייקט מטבלת הצבעים החמים (אדום, כתום, צהוב) יתאים בדרך כלל לאובייקטים מטבלת הצבעים הקרים (כחול, ירוק, סגול). חפשו בגוגל Complimentary Colors והיעזרו בכלים שתגלו כדי להפוך את העין שלכם למקצועית יותר.
אביזרים
האביזרים שנבחר צריכים להיות כאלה שבדרך כלל יתלוו למה שאנו מצלמים. אם נצלם עוגה למשל, נוכל להניח אותה על צלחת גדולה, גבוהה ומעוצבת, לצרף מפית שמתאימה בגודל ואף להרים איתה פיסה מהעוגה. אם נצלם כוס מיץ קרירה נוכל לצרף את הפרי שממנו היא עשויה ואף עם העלה שלו. התמונה הגדולה תמחיש לצופה את מהות הצילום.
להעביר את האווירה
חשוב שניקח בחשבון את ההרגשה הכללית שלנו ביחס לאובייקט שאנו מצלמים. מנה של דג למשל, יכולה להיות מוגשת במסעדה על הים, מלווה בכוס בירה צוננת, לידו, לימון טרי וזיתי קלמטה מלאי שמן וחמצמצות… הריר בפה שהתיאור הזה יוצר נוצר בעקבות אותה פעולת גירוי במוח. אם נצליח ליצור את התמונה הנכונה שתתפוס את העין, בסופו של דבר הצופה יוכל להרגיש משיכה לתמונה ולאוכל שמוצג בה. עוד דוגמאות: חלות של שבת מונחות על מפה לבנה עם פמוטים ברקע (אווירת שבת ביתית) לחמניות קטנות מסוגים שונים בתוך סלסלת קש, כשלידן חיטה ופלטת גבינות (אווירה כפרית – למשל הפקה לחג שבועות)
גודל האובייקט ביחס לפריים
אם נצלם אובייקט קטן כמו תות למשל, חשוב שהיחס לשאר הפריים יהיה נכון כדי שלא יאבד בשאר התמונה. אביזרים נוספים שיהיו מסביבו חייבים להעצים אותו ולא לקחת ממנו את הפוקוס. אם נרצה לצרף אליו קצפת למשל, נדאג שהרקע יהיה בהיר. חלק יגידו אפילו לבן ממש – כדי שהשמנת תהיה בגדר רמז למה שעושים עם התות הזה. כך נהפוך את התמונה למלאת אווירה והשראה.
החלק המעניין
בכל מנה שנצלם יש את החלק המעניין שבה שאותו נרצה להעביר. בחירה בזווית נכונה היא גורם מכריע לעניין ראשוני של הצופה. לצורך העניין, אם נצלם קיש על צלחת רחבה, מלא בחומרי גלם, לא נרצה לצלם אותו מהצד מכיוון שהחלקים המעניינים והמגרים שבו נמצאים למעלה.
בהצלחה ובתיאבון!
הכותב הוא חיים מיריל – צלם אוכל ומוצרים עם ותק של 10 שנים עם מצלמה.
מייסד ושותף בבלוג הצילום Shootntell. מוזמנים לראות את עבודתיו באתר www.haimmiril.co.il