דף הבית » מוצרים » בלוג צילום » טיפים לצילום כוכבים
*התמונות להמחשה בלבד

טיפים לצילום כוכבים

אספנו לכם כמה טיפים לצילום כוכבים. בכתבה זו אנחנו מסבירים כמה מושגים בצילום כוכבים, ונותנים עצות לדרכים לצלם תמונות מרהיבות של שמיי הלילה.

 0.00 ללא מע"מ

המלאי אזל

המלאי אזל

מק"ט: Blog865
קטגוריה:

פרטי המוצר

 

                                           Sony A6500

                                           עדשה: Sigma 16 F1.4

                                           מהירות תריס: 20 שניות

                                           צמצם: 1.4

                                           ISO: 800

                                           חשיפה אחת ללא הערמה

 

לקראת סיום הקיץ ואיתו סיום עונת צילום שביל החלב אנחנו רוצים לדבר על צילום כוכבים לאלה מכם שרוצים עדיין לעשות גיחה או שניים. אישית, בשבילי צילום כוכבים זה זמן בריחה. חופש קטן לנשום אוויר צח, לראות כוכבים כמובן והרבה הרבה קפה. אז קודם כל… 

 

איפה? 

ההמלצה היא לנסוע למקום עם זיהום אור נמוך כדי שנוכל לראות ולצלם את הכוכבים. רוב במקומות האלו נמצאים בנגב/ערבה ומעט גם בגולן. תוכלו לחפש מפת זיהום אור ברשת ולגבש החלטה.

מקומות מומלצים:

  • -פארק צבעי רמון
  • -נחל ברק
  • -חניון עדה
  • -בורות לוץ
  • -חמוקי ניצנה
  • -ואפילו ניתן לצלם במצפה משואה שקרוב למרכז.

 

מתי?

חשוב מאוד להתחשב בירח. הזמן הכי טוב הוא צמוד לראש חודש עברי כשאין ירח וכמובן צריך להתחשב גם בזמני זריחת ושקיעת הירח. כמו כן, מומלץ לבדוק מראש מתי שביל החלב זורח, מתי הוא שוקע ומתי המרכז הנראה שלו נמצא בשיאו. ישנם אפליקציות יעודיות למיקום וזמנים של גרמי השמיים כמו Photopils ,Stellarium ועוד…

 

מה להביא? 

כוכבים אפשר לצלם עם כל מצלמת DSLR/Mirrorless או אפילו עם חלק מהמצלמות הקומפקטיות הקיימות בשוק. את שביל החלב כדאי לצלם עם עדשה רחבה בעלת מפתח צמצם הכי פתוח שנוכל להשיג. מומלץ להביא גם שלט חוטי לחשיפות ארוכות, כרטיס זיכרון גדול וריק וסוללה או שתיים נוספות. אם המצלמה שלכם תומכת בטעינה דרך USB תוך כדי עבודה מומלץ להביא סוללה ניידת כדי לחבר למצלמה.

טיפ נוסף: להביא גם משהו חם ללבוש, פק״ל קפה (או תה) ומשהו מתוק. שימו לב שאתם בחניון לילה רשמי שמותר להדליק בו אש לפני.

 

מה מצלמים? 

ישנם 2 סוגי צילום שנתמקד בהם כאן- צילום שביל החלב ושבילי כוכבים. בצילום שביל החלב נרצה לצלם את שביל החלב ללא תנועה עם כמה שיותר פרטים שנוכל להוציא ממנו. בצילום שבילי כוכבים נרצה להראות את תנועת כדור הארץ ע״י מריחת הכוכבים שבתנועה. בצילום שבילים בדרך כלל נשתמש בהערמה של כמה תמונות בתוכנות יעודיות.

 

איך מצלמים? 

לאחר שנתמקם ונבדוק את מיקום זריחת שביל החלב או כוכב הצפון, נמקם את החצובה עם המצלמה עליה. במצלמות DSLR נעביר את המצלמה למצב Live View כדי לפקס דרך המסך. את העדשה נעביר למצב פוקוס ידני, נכוון לכוכב הבהיר ביותר שניתן לראות דרך המסך ונפקס ידנית עליו. שימו לב שכנראה נצטרך להעלות ISO הרבה כדי לפקס, אך אל דאגה. אנחנו נחזיר אותו למספרים נמוכים יותר בצילום.

 

איך נכוון את הפרמטרים במצלמה?

לצילום שביל החלב: 

צמצם- נפתח צמצם להכי פתוח שהמצלמה נותנת לנו כדי להכניס כמה שיותר אור לחיישן ולשמור על ISO יחסית נמוך. 

תריס- מהירות התריס היא החלק הכי ״טריקי״ בצילום כוכבים והיא תשתנה לפי המצלמה והעדשה שאיתה נעבוד. מכיוון שהכוכבים בתנועה כל הזמן (או יותר נכון, אנחנו בתנועה ביחס לכוכבים) אנחנו לא יכולים לעשות חשיפה ארוכה מידי כי נקבל את הכוכבים כפסים במקום נקודות.

אז עד כמה נוכל ״למתוח״ את זמן החשיפה לפני שהכוכבים ימרחו? כאן נכנס לתמונה (נכנס לתמונה, הבנתם?!) ״חוק ה500״, חוק שנותן לנו את הנוסחה לזמן החשיפה המתאים לצילום כוכבים בתנועה לפני שנראה את התנועה. הנוסחה היא 500 לחלק לאורך המוקד שלנו על גוף פול פריים. לדוגמה, אם נצלם בעדשת 16 מ״מ על חיישן פול פריים נוכל לעשות חשיפה של 31 שניות. ואם נצלם בעדשת 16 מ״מ על חיישן קרופ נצטרך לחשב את מקדם הקרופ לפני חישוב בנוסחה. 16 כפול 1.5 (או 1.6 אם אנחנו במצלמות של קנון) יהיה 24. ואז נחלק 500 ב24, מה שיתן לנו זמן חשיפה של 20 שניות. עם זאת, נדגיש שזו היא נוסחה יחסית ולא מדוייקת שכן יש תנועה מתמדת ומריחה תמידית של האובייקטים. אנחנו רוצים לסיים את החשיפה לפני שהכוכב המצולם יעבור לפיקסל הבא, וכאן יהיה שינוי במריחה לפי רזולוציית החיישן. אבל אנחנו נשאר בהגדרה כללית של ״חוק ה500״. אישית, אני מעדיף לחשב את ״חוק ה300״ שנותן לי זמן חשיפה קצר יותר ופחות מריחה. 

ISO- לאחר שהגדרנו את זמן החשיפה נכוון את הISO לפי הצורך לחשיפה נכונה. 

לצילום שבילי כוכבים: 

לשבילי כוכבים נוכל לצלם בחשיפה אחת ארוכה ע״י לחיצה ונעילה של השלט במצב Bulb, או שנצלם מספר תמונות ברצף ונחבר אותן בעריכה (שיטה מומלצת יותר למניעת התחממות החיישן). חשוב מאוד לבטל את האופציה של Long Exposure Noise Reduction שעושה חשיפה נוספת עם תריס סגור אחרי כל חשיפה כדי ״להקליט״ את הגרעון בלבד ולהוריד אותו מהתמונה המקורית. חשוב שיהיה לנו רצף תמונות ללא הפסקה באמצע. נשים את המצלמה על מצב צילום רצוף וננעל את כפתור הצילום בשלט.  ישנם מספר תוכנות יעודיות וחינמיות להערמה כמו Sequator ו-Starstex. 

ISO – נצלם בISO נמוך ככל שניתן.

 

טיפים ל״מיטיבי לכת״ בצילום

כדאי להגיע לפני רדת החשיכה, כדאי גם לצלם תמונה של הרקע שלנו בISO נמוך בשעה הכחולה כדי לקבל את מרבית הפרטים שנוכל ולשלב חשיפות בפוטושופ.

בחילופי העונות ישנה תופעה של ״גלישת עננים״ באיזור מצפה רמון, אז אם אתם שם, תעשו לעצמכם טובה ותשדלו להיות בזריחה בתצפית על המכתש. זוהי אחת התופעות המדהימות לצפות בה (ולצלם).

 

 

                                          Sony A7 III

                                          עדשה: Samyang 24 F1.8

                                          מהירות תריס: 15 שניות

                                          צמצם: 1.8

                                          ISO: 800

                                          הערמה של 430 תמונות בתוכנת Starstax

 

 הגעתם קצת מוקדם ללוקיישן? תצלמו את השקיעה בזמן שאתם מחכים שיופיעו הכוכבים. קראו כאן טיפים לצילום שקיעות.

למה לקוחות קונים אצלנו:

  • משלוח חינם ברכישה מעל ₪500 (ובכפוף למקסימום גודל חבילה של עד 3 ק"ג או עד גודל 40X40)
  • משלוח מהיר של עד 7 ימי עסקים
  • כל המוצרים מגיעים עם אחריות
  • מעבדת תיקונים מקצועית עם ותק של 40 שנה
  • עד 24 תשלומים ועד 4 תשלומים ללא ריבית
  • שירות לקוחות אדיב ומקצועי
  • אפשרות לאיסוף עצמי מהחנות בתל אביב

מאפיינים

מאפיינים טכניים

supply-time-slug