מאת: ד"ר אריה שרון
היות והמושג "המצלמה המושלמת" לא קיים, וזאת עקב העובדה כי לכל מצלמה יש תכונות שונות במעט מאחיותיה, ואין אפשרות להכניס במצלמה אחת את כל התכונות הקיימות (לפחות מבחינה מסחרית), יש לבחור בקפידה את המצלמה המתאימה ביותר לצרכים שלך, לידע שלך בצילום ולתקציב שלך.
היום קיימים בשוק הצילום הדיגיטלי קרוב ל- 50 דגמים שונים של מצלמות רפלקס דיגיטליות הנקראות בקיצור: מצלמת DSLR, לכן הבחירה בהחלט לא קלה אך יחד עם זאת האפשרויות והמבחר הגדול מאפשרים בחירה יותר מדויקת, והתאמה לצרכים הייחודיים של כל צלם וצלם.
קודם כל ננסה להתאים את תכונות המצלמה לסוג הצילום שאתה מרבה לצלם:
לצילומי נוף וטבע מומלץ לרכוש מצלמה חזקה עם אטימה לפגעי מזג אויר כמו גשם אבק, חול או שלג, עם עדשות: רחבות זווית וכמו כן עדשות טלסקופיות לקירוב עצמים רחוקים, עדשות בעלות אורך מוקד של בין 200 מ"מ ל – 1200 מ"מ, כמובן שככל שאורך המוקד גדול יותר, ומפתח הצמצם ההתחלתי פתוח יותר, המחיר עולה, השאלה היא עד איזו איכות רוצים להגיע, האם לאיכות נשיונל גיאוגרפיק או לאיכות המספיקה לאתר צילום מקומי.
לצילום אנשים מומלץ לרכוש מצלמה עם עדשת טלה חזקה וקלה, לתיעוד דמויות וטיפוסים מרחוק על מנת לא לגרום למצולם להירתע מהצלם, במקרה כזה מאוד מומלץ להצטייד במצלמה עם מסך מפרקי נשלף ומסתובב על מנת לצלם מזוויות שאינן מחשידות. דבר חשוב מאוד נוסף הוא מהירות התגובה והמיקוד של המצלמה, זאת היות ואנשים נמצאים בתנועה ומשנים את הבעות פניהם לעיתים תכופות, ויש צורך בתגובה מהירה על מנת לא לפספס את הרגע המכריע.
לצילומי תקריב (מקרו) בטבע או של אוספים, יש לבחור במצלמה עם אפשרות צילומי תקריב ומצב מיוחד המאפשר עומק שדה (חדות) גדול, והוספת אביזרים ועדשה תוספית לצילומי תקריב.
לצילומי לילה יש לוודא כי למצלמה יש אפשרות לצילום בחשיפות ארוכות של עד 30 שניות לפחות, וגם צילום במצב BULB (חשיפה מתמשכת), אפשרות צילום בחשיפה ידנית נשלטת M , כמו גם אפשרות חיבור של כבל משחרר למניעת רעידת המצלמה. כמובן שנצטייד בחצובה טובה בגובה מלא, (לפחות 150 ס"מ ומעלה) ובעלת משקל היכולה לשאת מצלמת רפלקס עם עדשה כבדה.
לצילומים במקומות סגורים, יש לוודא שאפשר להרכיב למצלמה מבזק חיצוני חזק, היות והמבזק המובנה של המצלמה מיועד לטווחים קצרים מאוד של עד 3 מטר בקירוב. כמובן שנרצה לצלם גם בלי מבזק על מנת לשמר את אווירת התאורה המקומית, אז נדאג לרכוש מצלמה המסוגלת לצלם ב-ISO – רגישות צילום גבוהה וללא רעשים דיגיטליים, הווה אומר שגם ברגישות של 6400 ISO עדיין נקבל תמונה חדה וחלקה, מצלמה כזאת בדרך כלל יכולה להגיע לפחות עד 12.800 ISO , נכון להיום מצלמות DSLR חצי מקצועיות ומקצועיות מגיעות ל- 102.400 ISO , זוהי רגישות המאפשרת לצלם בלילה ללא ירח באחיזת מצלמה ידנית ועדיין לקבל צילום חד אבל עם קצת רעש דיגיטלי.
צילום וידאו ב-DSLR , כיום כל מצלמות ה-DSLR מצוידות באפשרות לצלם וידאו איכותי, לפחות באיכות HD והרבה מהן באיכות FULL HD ההבדל ביניהן הוא גודל החיישן, רגישות הצילום וניקיונו, והאפשרות לבצע מיקוד וידאו רציף עוקב, רוב המצלמות היום מצריכות מיקוד ידני בזמן צילום הוידאו, מצד אחד לא כל כך נוח, מצד שני יש לזכור שככה בעצם עובדים בעולם הקולנוע והוידאו המקצועי, רק במיקוד ידני מתוכנן מראש, בעיה זו תיפתר בקרוב היות וכבר יצאה מצלמת DSLR ראשונה עם מיקוד אוטומטי עוקב מדויק ומהיר בזמן צילום וידאו, בחברת קנון (דגם הנקרא: EOD 70D)
נתונים פיזיים, ככל שהמצלמה יותר מקצועית, היא בנויה חזק יותר וגדול יותר, מה שגורם לה להיות כבדה יותר, יש לקחת בחשבון שאם אנו מסתובבים עם המצלמה יום שלם, המשקל יכול להוות גורם מכריע בשיקול בחירת המצלמה, לפעמים נוותר על מהירות צילום ועל חוזק המבנה לטובת משקל קל יותר, השאלה היא האם אנו באמת צריכים את המצלמה המקצועית יותר שיתרונותיה מיועדים לצלמי אירועים, ספורט, עיתונות, טבע וחובבים מתקדמים מאוד המעבידים את המצלמה בפרך…
יש לזכור שאיכות הצילום הסופית בין המצלמות הרפלקסיות, לא שונה כל כך בין דגם לדגם, לפעמים רק מומחים יודעים להבדיל בין האיכויות הללו, השאלה של "למי יש יותר גדול", לא צריכה להוות שיקול בבחירת מצלמה.
ואם מדברים על איכות הצילום הנדרשת שגם היא שיקול בבחירת מצלמה, נתייחס בעצם לאיכות הפלט, אם אנו מעלים תמונות לאינטרנט בלבד, אין צורך בחיישן בעל יותר מ- 5 מיליון פיקסלים, אם מדובר בצורך להדפסות גדולות לתערוכות או הדפסת קטלוג באיכות גבוהה, אז בהחלט כדאי להצטייד במצלמה בעלת חיישן של – 20 מיליון פיקסלים ומעלה, נכון להיום כבר אין למצוא מצלמות DSLR בעלות 5 מיליון פיקסלים, מצלמות DSLR מתחילות מצוידות בחיישנים בעלי 16 מיליון פיקסלים ומגיעות עד 40 מיליון פיקסלים ומעלה נכון לזמן כתיבת הכתבה, וזה כל הזמן משתנה ומתפתח…
היתרון של המצלמה הרפלקסית טמון באפשרות החלפת העדשות למגוון רחב ומקצועי יותר, ושל הוספת אביזרים מקצועיים נוספים, החיסרון של המצלמה הרפלקסית הוא במשקל הגדול שלה ובצורך להחליף מידי פעם את העדשות, וכמובן המחיר היותר גבוה המהווה שיקול נכבד מאוד.
כמובן שתוכל למצוא יותר מתכונה אחת המתאימה לך במצלמה אחת, אך ככל שמצלמה אחת תאגד יותר תכונות, מחירה יהיה גבוה יותר.
שיקול חשוב נוסף הוא קלות ההפעלה והשימוש במצלמה ובתפריטים שלה, במצלמות הדיגיטליות קיימים תפריטים עשירים ורבי אפשרויות שליטה, לעומת זאת ידידותיות התפריטים לא זהה בכל המצלמות, כמה מהן מאוד קלות להפעלה ושימוש, ומאד אינטואיטיביות, ולעומתן כמה מהן מאוד מסובכות ומורכבות להבנה, לכן במעמד הקנייה יש לוודא האם אתה יכול להבין את התפריטים ואת שיטת העבודה של המצלמה.