צלם השראה – עפר גדנקן

הצלם עפר דגנקן יכל להיות בקלות מדריך טיולים אבל התחיל לצלם בגיל 10, עשה קורס בגיל 24 והיום הוא מלמד פעמיים בשבוע באחד מבתי הספר הנחשבים בארץ. נפגשנו לראיון קצר ומרתק – תיהנו!
 
 

ספר לנו על עצמך, מה סגנון הצילום שלך? מתי התחלת לצלם ועם איזו מצלמה? 

אני עפר גדנקן, בן 39, נשוי באושר ליפעת ואבא לשלושה בנים: עורך דין בן 10, מהנדס בן 8, וקלקלן בן 4. אוהב מאוד לצלם תנועה, ריקוד ואקרובטיקה. התחלתי לצלם בגיל 10 עם מצלמת 24 פריימים שאמא שלי קנתה לי ולמדתי קורס ילדים אצל צלם בשם עודד קירש.

 
 
 

מה משך אותך להיכנס לעולם הצילום?

תמיד הייתי הצלם בכל מקום, אבל לכבוד יום הולדת 30 אשתי הפתיעה אותי עם קורס צילום בגליץ ושם התמכרתי סופית. מאז ועד היום, כשאני בעצמי מדריך צילום בגליץ ומוביל סדנאות ומסעות צילום, אני עדיין נהנה ללמוד בעצמי. כל הזמן מחפש סרטונים, מידע ולצבור עוד ועוד ידע.

 

מה מעורר בך השראה?

אני מאוד אוהב לקנא – קנאה חיובית. כשאני רואה צילום שיש בו משהו שמושך אותי – אלמנט מיוחד, רעיון מקורי – אני שומר לי את התמונה בתיקיית השראה ושולף ברגע המתאים – אבל חייב להמשיך את הרעיון הלאה ולתת לו משהו מעצמי.

 

מי הצלמים ששאבת מהם השראה במהלך הקריירה שלך? ואיך זה בא לידי ביטוי בצילומים שלך?

שני מדריכים שלי שהיום הם חברים שלי. האחד הוא הצלם עודד ווגנשטיין שלימד אותי איך להתכונן למסע (ובעצם להתכונן לכל סשן צילום), לימד אותי "פרי וויז'ואל" – לדמיין את הצילום. הוא לימד אותי איך אפשר גם לצלם אנשים שמודעים לכך שאתה מצלם אותם וגם לשמור על אוטנטיות. השני הוא הצלם גלעד בנארי, שלימד אותי כיצד לקבל החלטות לא שגרתיות כדי להשיג צילומים מעניינים יותר וכיצד לאט לאט לייצר לעצמי זהות צילומית. בתקופה האחרונה אנשים אומרים לי שראו תמונה וידעו שהיא שלי – וזה הכי מרגש אותי בעולם.
ועוד צלם אחד שלישי שמעולם לא פגשתי – ג'ורדן מאטר, שגרם לי להתאהב ברקדנים ואקרובטים ובצילומים שמשאירים צופים בפה פעור – אבל – גם למדתי ממנו שהצלם חייב להכניס את האומנות שלו לתמונה ולא להסתפק בכישרון המיוחד של המצולמים שלו.

 
 
 
 
 

מהו סדר היום שלך

אני לא עובד בצילום. אני עובד ברדיו, וכשאין סגרים ובידודים אני מתייצב מדי בוקר בתחנת הרדיו שבה אני עובד ועוסק בתחום הפרסום והשיווק. פעמיים בשבוע אני מלמד צילום בגליץ ואני שואב המון הנאה לראות המון תלמידים שלי שהתחילו מאפס והפכו לצלמים מדהימים, חלקם הרבה הרבה יותר ממני. אני משתדל לקבוע סשנים של צילומים עם אנשים בעלי כשרונות יוצאי דופן לפחות פעמיים – שלוש בחודש, בדרך כלל בזריחה כי זה האור שאני הכי אוהב.

 

איך אתה ניגש ליום צילום? ומה מבחינתך סט הצילום האולטימטיבי

אחרי שאני קובע עם מצולמת או מצולם אני מתחיל לחפש השראה לפוזיציות מיוחדות ומרשימות, כאמור בהמשך אני אנסה (ולא תמיד אצליח) לתת להן טוויסט נוסף ומקורי. אני חושב על לוקיישן וזה החלק הכי קשה כי אני לא תמיד יכול להרחיק אבל אני תמיד חושש ללכת למקום שחוק. וביחד עם המצולמים אני בוחר בגדים שגם הם צריכים להיות לפחות בחלקם יוצאי דופן. על הסט אני כל הזמן מחפש איך לחבר בין פוזיציות מיוחדות, הבגדים שהבאנו והחיבור של שני אלה לרקע באופן שיעניין אותי. ואחד הדברים שאני חייב – זה רקע נקי מהפרעות – לא יכול לסבול עמודי חשמל, פחי זבל, מנורות רחוב, אנשים קטנים ברקע – אני חייב הרמוניה ברקע וזה לא תמיד קל.

 

 
 
 
 
 

באיזה ציוד אתה משתמש באופן שוטף?

צברתי לא מעט ציוד: עדשות, תאורה… אבל ככל שאני מצלם יותר אני משתמש בפחות ופחות ציוד.
לרוב ימי הצילום שלי אני יוצא עם Canon 5D IV ועם 2 עדשות: Canon 24-70mm f/2.8 ועם Sigma 85mm f/1.4 art – שאני מאוהב בה קשות.

 

ומהו ציוד החלומות שלך

אני חולם על הקנון המירורלס החדשה מאז שראיתי איך היא מזהה לבד ועוקבת אחרי עין מובילה. וממש בא לי להתנסות בכל מיני עדשות פריים באורכי מוקד שונים: 135 מ"מ, 300 מ"מ – רק כדי לראות אם זה בשבילי או לא.

 

 מה הוא הרגע שבו הבנת שאתה במקום הנכון? ומהו הרגע המרגש במיוחד בדרך המקצועית שלך?

לקח לי המון זמן (וטוב שכך) למצוא משהו שהוא שלי (צילום תנועה). המסע לשם היה קסום ואני עדיין אוהב לצלם קצת נופים, קצת תרבויות. אבל כשהתחלתי לפני בערך שלוש שנים לצלם אנשים ספורטיביים – ידעתי שזה בדיוק מה שאני אוהב לצלם יותר מכל דבר אחר. בסשן האחרון שצילמתי, הפכתי בראש שלי את הפוזיציה ומיד אחרי הצילום הראתי למצולמים שלי את התמונה הפוכה על המסך האחורי של המצלמה. המצולמת הגיבה מיד: זה כל כך עפר. זה היה רגע מרגש בשבילי שתמונה מקבלת הגדרה כזו "זה עפר"

 
 

אם היית יכול לצלם כל אדם או דבר בעולם – במה היית בוחר? ולמה?

יש המון אנשים מאוד כשרוניים ברחבי העולם ואפילו בארץ. אבל החלום שלי הוא לצלם רקדנים, אקרובטים ויוגיסטים בלוקיישנים עוצרי נשימה בעולם. כשאני מטייל אין איתי איזו אקרובטית בתיק… ותמיד אני מדמיין באיזה מפל מטורף במרוקו, או בנוף עוצר נשימה בגיאורגיה, או באמצע המדבר באוזבקיסטן – איך היתה נראית תמונה בדיוק פה עם אחת המצולמות האקרובטיות שלי.

 

לו היית יכול לבחור כל יעד בעולם למטרת צילום, לאן היית נוסע?

המקומות שהכי נהנתי בהם, הם כאלה שמשלבים נוף מדהים, עם תרבות מיוחדת. אני חושב שהודו ודרום אמריקה הם יעדים שעוד לא הייתי בהם ואני אהנה מהם מאוד.

 

מה היית אורז בתיק הצילום?

לטיולים בחו"ל אני לוקח אך ורק את 24-70 מ"מ. גם כשהוספתי עוד עדשה למקרה ש… בסוף השתמשתי רק בה. אז למדתי מהניסיון ואני כבר לא מפחד להשאיר ציוד בבית. למדתי להינות גם מ"לוותר על פריים" כי אני מוגבל טכנית.

 

שתף אותנו בטכניקת צילום שאתה מקפיד עליה בצילום שעושה את כל ההבדל

ממש בחודשים האחרונים התחלתי לעבור לצלום דרך המסך האחורי. זה לא מתאים לכל מצלמה – אלא בעיקר למצלמות מהשנים האחרונות שיש להן יכולות כאלה. במקום לעבוד עם מספר מוגבל בכמות ובמיקום של נקודות פוקוס – מנוע הפוקוס שמופעל עם המסך האחורי מאפשר לי לקבוע את נקודת הפוקוס איפה שבא לי, ובמצלמה שלי זה עובד מדהים, מהר מאוד ועוזר לי לדייק. מאז שהתחלתי לעבוד כך יש לי מעט מאוד פקשושי פוקוס – ואני מצלם בצמצמים פתוחים מאוד (כולל f/1.4).
 
 
 
 
 

השלם: הפריים המושלם מבחינתי הוא

כזה שגורם לצופה לעצור ואולי אפילו לחשוב.

 

עריכת תמונות, בעד או נגד? למה?

אני עיוור צבעים וחלק ניכר מהעריכה שלי עושה אשתי היקרה. אני לגמרי בעד. זה חלק בלתי נפרד מהצילום ותמיד היה. לכל ז'אנר יש את הכללים שלו. צלם טבע לא יעיז למחוק שום דבר, וצלם אופנה ירטש בכיף
אין לי שום בעיה למחוק איזה קו חשמל שעבר בשמיים או פחית קולה שהיתה על הרצפה.
כלל ברזל אצלי – אני לא אזייף מציאות שתשפר את היכולות הספורטיביות של המצולמים שלי. אחרת כל הקסם הולך.

 

על אילו פרויקטים אתה עובד בימים האלה?

אני כל הזמן מחפש אנשים בעלי כשרונות מיוחדים: אנשים גמישים, אנשים שיודעים לקפוץ, לרחף ולעוף.
 
 

אם לא היית צלם מה היית רוצה לעשות

מדריך טיולים בעולם. אני כל כך אוהב להדריך וכל כך אוהב לחוות מקומות מיוחדים שנראה לי שזה מקצוע שמשלב את שניהם.

  

האם אתה חושב שהמדיה החברתית תרמה לקידום תחום הצילום?

בזכות האינסטגרם הכרתי את רוב המצולמים שלי וגם צברתי עוקבים שנהנים לראות את הצילומים שלי. – אני בעצם מצלם כשהעוקבים שלי בראש שלי. אם אין מי שיצפה בתמונות שלי אולי חלק מהמוטיבציה שלי תרד…

 

שתף אותנו בטיפ אישי מהניסיון שלך לצלמים שמתחילים את דרכם בעולם הצילום או שרוצים להתקדם בו 

אל תנסו מהיום הראשון להיות מקוריים. זה בסדר לצלם תמונות שכולם כבר צילמו, ללכת ללוקיישנים שכולם הולכים אליהם, וזה בסדר גמור להיות צלם כללי שמצלם גם נופים, וגם ילדים וגם רחוב. רק אם תתנסו בהרבה דברים ותצברו ניסיון בצילום בסיסי תוכלו להתקדם במסע לגילוי הייחודיות שלכם. ותצלמו. המון. זה נכון שמוצארט ידע לנגן בגיל 4, אבל את היצירות הכי גדולות שלו הוא הלחין בשנות העשרים לחייו עם עשרים שנות ניסיון. בהצלחה!
 

  

  
אהבתם את הראיון עם עומר? מוזמנים לקרוא את הראיון עם צלמת החודש הקודם – רונה בר | לחצו כאן