צלם השבוע – מיכאל לב

FALSE

ספר לנו על עצמך (גיל, מגורים, רקע כללי), מה סגנון הצילום שלך?  

שמי מיכאל, אני בן 27 מרחובות. בעבודתי אני מתכנת משחקי פלאפון, בחברת ג'לי באטן גיימס.

מתי התחלת לצלם ועם איזו מצלמה?

התחלתי לצלם עוד בנעוריי.. סתם צילמתי כשיכולתי. אני אפילו לא זוכר אם זה היה נושא מסויים. הייתי מצלם יציאות שלי עם חברים שלי בשביל הכיף עד שזה התחיל להניב תמונות מאוד מביכות (כולל שלי), נתתי קצת ברקס מזה והתמקדתי בתחביבים אחרים כמו מוזיקה. ניסיתי לצלם כוכבים עם הטלפון במהלך הצבא כשהייתי עושה שמירות במקומות נידחים, כמובן ללא הצלחה. לקראת סוף השירות שלי ב-2014 החלטתי לקנות את מצלמת ה-DSLR הראשונה שלי. זו הייתה ניקון D3200 עם עדשת קיט שמאוד מהר התחלפה בעוד עדשות. בהתחלה הייתי מצלם נופים. הייתי מנסה קצת בעלי חיים ופורטרייטים אבל תמיד נשאבתי בלילה לחלון הבית שלי, מנסה לשלוף כמה שיותר כוכבים. שלוש שנים לאחר מכן, הזדמן לי לנסוע עם חבר לדרום לעשות קאמפינג. עד אז כבר ידעתי איך לתכנן לילה ללא ירח, בלי עננים ואיך לצלם את שביל החלב. מפה זה רק התדרדר עד שהגיע לציוד מאוד יקר שמתמקד בצילום אסטרונומי בלבד.

מה משך אותך להיכנס לעולם הצילום? 

מאז שאני ילד קטן הייתה בי הסקרנות העזה כלפי החלל. הדבר הראשון שאני זוכר זה ספר שמדבר על מערכת השמש שלנו והשכנים הפלנטריים של כדור הארץ. הספר הזה כבר המון שנים לא אקטואלי וזה מדהים לראות כמה התקדמנו מאז וכמה אנחנו יודעים יותר על היקום שלנו ביחס ללפני 20 שנה. כל התמונות שראיתי של גלקסיות ופלנטות פשוט הדהימו אותי, ורציתי לנסות בעצמי.

מה מעורר בך השראה? 

ההשראה לדעתי, כמו להרבה אמנים, יכולה להשתנות מרגע לרגע. תמיד יש קטעים שמוזה פשוט נעלמת. אבל עם צילום אסטרונומי אני לא חושב שהרגשתי רגע אחד שלא רציתי ללכת לצלם עוד ועוד. חלק מזה הוא שזה הצילום הכי מאתגר, שלוקח המון המון השקעה על כל תמונה. והעובדה שככל שתצלם אובייקט מסויים יותר, התוצאה תיהיה יותר טובה. אני יכול לצלם גלקסיה אחת על פני שנים רבות, והיא תיראה אותו דבר כמעט לחלוטין. מה שיכול להיות מדהים זה שגם כצלם חובבני עם ציוד מאוד צנוע אפשר לתפוס סופרנובות, תנועות אסטרואידים, שביטים, ואפילו התרחבות גזים שנובע מסופרנובה. טיימלאספים שאורכים שנים רבות שמניבות תוצאות שנותנים לנו מבט חטוף לתנועת היקום. משהו שסדר הגודל שלו פשוט בלתי אפשרי לתפיסה על ידי הגוף האנושי. זה פשוט מבחינה מדעית וחנונית בטירוף מרתק אותי וימשיך לרתק אותי תמיד.

מי הצלמים ששאבת מהם השראה במהלך הקריירה שלך? ואיך זה בא לידי ביטוי בצילומים שלך? 

הצלם הכי מוכשר של המאה וכולנו ראינו צילומים שלו הוא טלסקופ החלל האבל. הסיפור שלו גם מאוד מעניין, כי בהתחלה היה כישלון נחרץ. המהנדסים שלו עשו טעות, ולא חישבו את המראה שלו לזווית הנכונה. מה שגרם לזה שייצרו את המראה כמו שצריך, אבל התמונות יצאו מאוד רכות וכאילו לא בפוקוס. זה גרם להוצאות של מיליארדים בסופו של דבר כדי להטיס אסטרונאוטים לחלל ליישם תיקונים לטלסקופ. אבל ברגע שתוקן, הוא לעד שינה את איך שאנחנו רואים את היקום בצורה הכי מרהיבה ויפייפיה שאפשר. אז מבחינת "צלם", אני לא יכול להגיד שזה בן אדם אחד, אלא צוות ענק של מהנדסים, פיזיקיים ואסטרונאוטים שנתנו לנו את המבט הכי נקי ליקום שאי פעם היה.

מהו סדר היום שלך? 

בגלל שזה תחום צילום שמצריך לילה שלם ולפעמים גם שני לילות ברצף, סדר היום שלי רגיל. עבודה, פייסבוק ולישון cool אבל ברגע שהשמיים מתפנים, ויש לנו סופ"ש טוב לצילומים, פה מתחיל הטירוף. זה לארגן את הציוד באוטו, נסיעה של שעתיים + לדרום, להקים את הציוד, לצלם ואז לקפל וליסוע עוד שעתיים + חזרה. בדרך כלל אני גם מוותר על שינה ועורך באותו יום שאני חוזר.

איך אתה ניגש ליום צילום? ומהו מבחינתך סט הצילום האולטימטיבי? 

מן הסתם, עננים לא באים לי בטוב. אבל יש עוד כמה היבטים שהופכים לילה למושלם. לחות יכולה גם להרוס, אז הלילה צריך להיות יבש מאוד. בנוסף יש עוד היבט של ראות, שזה מדע בפני עצמו, אבל הוא כולל בתוכו חוסר באובך, אטמוספירה יציבה ועוד. בעיקרון גם הטמפרטורה צריכה להיות יחסית נמוכה. למרות שיש לי מצלמה שאני יכול לקרר אותה, היא עדיין תתקשה לעשות את זה אם חם מידי בכללי. אז בחורף בדרך כלל הרבה יותר קל להשאיר את המצלמה בטמפרטורה יציבה. כשמגיעים פותחים אוהל, שולחנות, מכינים אוכל וקפה, פורסים את הציוד ומחכים לחושך. מפה זה המון פעולות טכניות להתחלת צילום, קליברציה של החצובה, פוקוס, עקיבה, דברים שצריך קורס שלם כדי להבין. עריכה של תמונה אחת יכולה לקחת לי בין 4 ל-8 שעות לערוך, וזה רק כי אני צריך לעשות המון פעולות בשביל להגיע למצב שיש לי תמונה שאני שם בפוטושופ לעריכה סופית.

באיזה ציוד אתה משתמש באופן שוטף? 

אני צריך לספק חשמל להרבה ציוד, ולכן יש לי 2 מצברי רכב באוטו (בנוסף לזה של הרכב עצמו) שאני מטעין לילה לפני היציאה. אני שם באוטו גם שולחן, רגלי חצובה, ראש חצובה, טלסקופ, 2+ מצלמות, ועוד שלל כלים ואביזרים שאני צריך בשביל לצלם בשטח.

ומהו ציוד החלומות שלך? 

אם אני אתחיל לפרט זה יתחיל לעלות לי כסף laughing אבל זה תמיד מצלמה עם חיישן יותר משוכלל, חצובה יותר טובה מבחינת עקיבה, סוללות יותר קלות ממצברי 30 קילו. טלסקופ גדול יותר, חד יותר ומהיר יותר.. זה לא נגמר פה וגם יכול לעלות כמו בית.

מה הוא הרגע שבו הבנת שאתה במקום הנכון? ומהו הרגע המרגש במיוחד בדרך המקצועית שלך? 

בפעם הראשונה שראיתי את שביל החלב על צג המצלמה שלי, זה היה חיבור ישיר לעולם הזה. לא היה לי ספק שזה כל מה שאני רוצה לעשות. באותה תקופה צילמתי הרבה מאקרו ונופים כולל טיולים לאיסלנד. אבל ברגע שיכלתי להרשות לעצמי את הציוד שיתן לי לצלם את החלל בצורה יותר רצינית, זה בעיקרון כל מה שנשאר מרצון הצילום שלי, וזה כמעט כל מה שעשיתי מאז.

אם היית יכול לצלם כל אדם או דבר בעולם – במה היית בוחר? ולמה? 

אם הייתי יכול לבחור הכל, זה בוודאות יהיה טיימלאפס של פיצוץ הכוכב ביטלג'וז. זה כוכב עצום, שאם היה מחליף את השמש, ההיקף שלו היה עובר את צדק. ומשערים שברגע שיתפוצץ האור יהיה חזק כמו של ירח מלא, ויהיה אפילו אפשר לראות אותו במהלך היום. לדעתי לצלם סרטון של התרחבות הגזים והפיצוץ עצמו זה חלום שמתגשם.

לו היית יכול לבחור כל יעד בעולם למטרת צילום, לאן היית נוסע? 

צ'ילה, מדבר אטקמה. השמיים בין החשוכים בעולם, עם טלסקופי ענק באיזור וכל הכוכבים שאפשר לראות רק מהחצי הדרומי של כדור הארץ. המון מטרות שהן זרות לחלוטין לכל מי שמעולם לא היה מתחת לקו המשווה.

מה היית אורז בתיק הצילום? 

חצובה עוקבת קטנה, מן הסתם. מצלמת צבע מקוררת (להבדיל ממצלמת מונו שהיא מצלמת בשחור לבן) חצובה, מצלמת ניקון D800 שאני מקווה שאוכל להחליף ב-D850 עד אז ועדשות פריים כמו הסיגמא 14mm f/1.8 והניקון 300mm f/4 (שאני מקווה שאוכל להחליף בטלסקופ מזערי עד אז) וכמובן לפטופ בשביל לשלוט על המצלמה האסטרונומית.

שתף אותנו בטכניקת צילום שאתה מקפיד עליה בצילום שעושה את כל ההבדל 

קצת קשה לתת טכניקה, יש כל כך הרבה דברים קטנים שרק כשמחברים את כולם ביחד אפשר לקרוא לזה טכניקה אחת. אבל אם הייתי צריך להגיד דבר אחד, הייתי חייב להגיד לדעת לבחור את הלילות שלך. אין דבר יותר מבאס מלפרוס ציוד במשך 40 דקות ולהתמודד עם אטמוספירה נוראית, עננות מתחלפת ולחות גבוהה.

השלם: הפריים המושלם מבחינתי הוא… 

הפריים שיגרום לי לרצות להמשיך לצלם. ובעיקרון, זאת כל תמונה שהיא לא מושלמת, מצחיק הא? ברגע שאני רואה תמונה שאני יכול לשפר בה משהו, מבחינתי היא מושלמת, כי הוא עושה את העבודה שלה בלתת לי השראה לצאת שוב לשטח, ולתפוס עוד כמה פוטונים 🙂

עריכת תמונות, בעד או נגד? למה? 

חובה. יש איזושהי אי הבנה לגבי איך מצלמות עובדות ביחס לעין שלנו. וגם תפיסה לא נכונה לגבי אומנות. אם זה צילום עיתונאי, אין לי שום בעיה שיוסיפו ניגודיות, יחזקו טיפה צבעים ודברים פשוטים כאלה. כל עוד רואים שאין שינוי פיזי למה שמתחולל, ושלא מנסים למשוך את עין המתבונן בשביל להניע אינטרסט של אחד הצדדים. ובקשר לאומנות, עושים כל מה שרוצים. אין מגבלות וכיום קיימים כלים מטורפים ליצור אומנות כמו שלא אפשר היה ליצור מעולם. למה למנוע את זה ממישהו? כמובן שאני הכי נגד אנשים שמשקרים וטוענים שהשיגו תמונה כמעט בלתי אפשרית כאשר הם שילבו תמונות בפוטושפ או משהו. לדעתי שקיפות מאוד חשובה פה, כי רק ככה אפשר גם להעריך נכון את האמן, ואת הכישורים שלו.

על איזה פרויקטים אתה עובד בימים האלה? 

אני עובד על מוזאיקה, שזה בעצם פנורמה של 2 על 2. היא משלבת מספר ערפיליות שביניהם ערפילית אוריון, וערפילית ראש הסוס המפורסמת. כרגע חסרים לי עוד 5 שעות צילום בשביל להשלים את הפנורמה.

אם לא היית צלם, מה היית רוצה לעשות? 

מוזיקה ללא ספק. התחלתי לתופף בגיל 14, גיטרה בגיל 16, קלידים פה ושם ואני גם אוהב לשיר (באוטו). אז ללא ספק זה התחביב שהייתי משקיע בו הכי הרבה אם לא צילום.

האם אתה חושב שהמדיה החברתית תרמה לקידום תחום הצילום? 

חד משמעית כן, עם כל החסרונות שלה. המדיה החברתית הנגישה לכל העולם אומנות מכל פינה אפשרית, ככה כולנו חשופים כל הזמן לכל סוגי האומנות, מההכי טובים להכי מיוחדים. עם זאת, אין מה לעשות. תמיד יש כאלה שמנצלים כל דבר לאינטרסים אישיים ויש ניצול גדול בתעשייה. שת"פים שלא מועילים לצלם בכלל, גניבות תמונות ללא קרדיט או תשלום, תשלומים של גרושים לעומת מה שהצלמים שווים. אבל זה ברגיל.. כמו כל דבר יפה שהאנושות יוצרת, יש חלק באנושות שגם תכער את זה.

שתף אותנו בטיפ אישי מהניסיון שלך לצלמים שמתחילים את דרכם בעולם הצילום או שרוצים להתקדם בו 

חשוב מאוד לדעת מה רוצים לצלם. אני ידעתי שאני רוצה לצלם את שביל החלב עוד הרבה לפני שקניתי DSLR. זה מה שגרם לי לחרוש באינטרנט על ללמוד איך עושים את זה ואיזה ציוד אני צריך. ככה שברגע שהגעתי למקום הנכון, ידעתי בדיוק מה לעשות, ואיך להשתפר.

אחר?

אני רוצה לענות מראש על שאלה שבטוח תצוף: כן, הצבעים אמיתיים אלא אם כן אני רושם אחרת    🙂
אהבתם את הראיון עם מיכאל? מוזמנים לקרוא גם את הראיון עם צלם השבוע שעבר >> מאריוס ויגדר