צלם השבוע – מתן אשל

השבוע בפינת צלם השבוע נפגשנו לראיון עם מתן אשל שהתחיל לצלם כדי להעסיק את עצמו והגיע להיות צלם מוערך במיוחד. תיהנו!

ספר לנו על עצמך (גיל, מגורים, רקע כללי) 

בן 33, גר בת"א. התחלתי לצלם לפני בערך 10 שנים פחות או יותר אחרי שנפרדתי מחברה שלי, פשוט חיפשתי להעסיק את עצמי כדאי לנקות את הראש.

מתי התחלת לצלם ועם איזו מצלמה? 

אם אני לא טועה התחלתי עם קנון SX-20, מצלמה דמויית SLR די פשוטה ומשם דברים פשוט התחילו להתגלגל 🙂

מה סגנון הצילום שלך?

תמיד קשה לי לומר מה בדיוק סגנון הצילום שלי, פעם הייתי אומר בודוואר (הלבשה תחתונה) וזה עדיין נכון לרמה מסויימת פשוט לא במובן הקלאסי, אבל היום אני כבר לא חושב שאני שם. אני פשוט אוהב את הפיגורה הנשית אני חושב שזה דבר מרתק וזה הדבר שאני הכי נהנה לצלם.
 

מה משך אותך להיכנס לעולם הצילום? 

זו הדרך שלי ליצור ולנקות את הראש שלי. פשוט לקחת מצלמה וליצור משהו, לפסל משהו יותר מוחשי מהדימויים המעורפלים שנמצאים לי בראש, לעשות אותם יותר אמיתיים ולפעמים פשוט לתת לדברים "לנחות" בצורה הנכונה.

מה מעורר בך השראה? 

אם לומר את האמת – כמעט הכל, זה פשוט בא בצורות שונות. לפעמים משהו פשוט כמו מבנה של בניין יתן לי השראה לסגנון צורה מסויים או לקונטרסט מסויים. חלק גדול גם מההשראה שלי בא מההנאה של אותו רגע הזרימה של יום הצילומים עצמו שלפעמים מייצר חלק מההשראות הכי טובות

מי הצלמים ששאבת מהם השראה במהלך הקריירה שלך? ואיך זה בא לידי ביטוי בצילומים שלך? 

רובם משנות ה80-90, patrick demarchelier, herb ritts robert mapplethorpe ועוד כמה מהתקופה הזאת. משהו ביכולת שלהם לפסל את הגוף היא פשוט מדהימה איך הם היו יוצרים חלק מהתמונות שלהם שהן סופר אבסטרקטיות אבל אתה רואה כל פרט קטן.

מה סדר היום שלך? 

האמת שאין לי ממש סדר יום קבוע במיוחד לאחרונה. בדרך כלל אני בונה לעצמי לו"ז בשבת לפני תחילת השבוע כדי לתעדף משימות/פרוייקטים. בדרך כלל אני יושב לערוך מהבוקר עד אחר הצהריים ומשם מטפל בכל מיני דברים אחרים. אבל לאחרונה עם הלימודים וכל מיני פרוייקטים יוצאי דופן זה שיבש לי את כל לוח הזמנים אז אני מוצא את עצמי עורך את הדברים האישיים שלי רק בשעות הקטנות של הלילה אם בכלל.

איך אתה ניגש ליום צילום? ומה מבחינתך סט הצילום האולטימטיבי? 

אם זה יום צילום לעצמי אחרי הקונספט הראשוני ובניית לו"ז בסיסי אני די נותן לעצמי לזרום. יש גם ימי צילום (בעיקר טסטים) שאין תוכנית בכלל ואני פשוט זורם עם מה שיש, תלוי מה דוגמנית הביא ללבוש, מה בא לי באותו היום, איך האור ובערך עוד 30 דברים אחרים שנותנים לי לזרום בכל מיני כיוונים. עם לקוחות זה סיפור אחר, אני מתכנן דברים בצורה די קפדנית, מהלו"ז, הסטוריבורד, כל העניינים הלוגיסטיים וכו'. תמיד מתחילים בשוטים הראשונים שהם מה שהלקוח ביקש. לאחר מכן אני מנסה למצוא משהו יותר מעניין.

באיזה ציוד אתה משתמש באופן שוטף? 

אני אוהב תמיד לגוון אז אני נע הרבה בין דיגיטלי לפילם. ביום צילומים בדיגיטלי אני מצלם עם סוני A7III ו-3 עדשות פריים סאמינג 35 1.4, סוני 55 1.8 וסוני 85 1.8. בפילם אני אני משתמש בעיקר בשתי מצלמות Nikon FE2 ו F90X עם 50 1.4 ו 24MM 2.8 עם כל מיני סרטים. לפעמים אני גם מצלם במצלמת פולראויד רק בשביל הכיף.

ומהו ציוד החלומות שלך? 

האסלבלאד ישנה אבל עם גב דיגטלי מפלצתי ככה שאני יכול לעבור בין דיגטלי לפילם מתי שבא לי. זה לא פרקטי בכלל אבל זה למה זה חלום 🙂

מה הוא הרגע שבו הבנת שאתה במקום הנכון? ומהו הרגע המרגש במיוחד בדרך המקצועית שלך? 

אם לומר את האמת, אני עדיין לא יודע אם אני שם. אני אישית ממש נהנה להעביר סדנאות. אחרי שנגמרת סדנא שיוצא לי לשבת עם אנשים והם מספרים מה היה הכי כיף בשבילם ולשמוע איך הם ישתמשו בדברים זה משהו שתמיד עושה לי טוב. אני אולי לא הצלם הכי דגול בעולם אבל עם קצת מזל אולי אני אלמד את ה"אנני ליבוביץ"/"סטיבן מייזל" הבאים…

אם היית יכול לצלם כל אדם או דבר בעולם – במה היית בוחר? ולמה? 

תקראו לי שטחי אבל Miranda Kerr בראש הרשימה, יש משהו בעיניים של האישה הזאת שמהפנט אותי.

לו היית יכול לבחור כל יעד בעולם למטרת צילום, לאן היית נוסע? 

הוואי, אבל זה נורא תלוי מה בא לי באותו רגע. אם ישאלו אותי עוד 10 דק יש מצב שזה יהיה מקום אחר…

מה היית אורז בתיק הצילום? 

בערך את כל העולם 🙂 אני תמיד בגישה של תקח – עדיף מאשר תמצא את עצמך בלי. זה לא גישה נכונה (או בריאה לגב) אבל היו לי כמה פעמים שהרגשתי פספוס בגלל שלא הבאתי פיסת ציוד, מצד שני חלק מהתמונות הכי טובות שלי נעשה בגלל שלא היה לי דברים מסויימים.

שתף אותנו בטכניקת צילום שאתה מקפיד עליה בצילום שעושה את כל ההבדל 

בצד הטכני זה להסתכל על אור וצל בעיקר. זה גם מה שאני מנסה ללמד אנשים. היכולת שלך לראות אור וצל ולהשתמש בזה "לפסל" זה אחד מהדברים הכי קריטים שאתה יכול ללמוד. בצד ה"מנטלי" אני תמיד אומר לאנשים תשמרו על הכיף שבצילו, המון צלמים מאבדים את הכיף וההנאה בלצלם (גם לי זה קרה), לפעמים פשוט צריך לתת לדברים לזרום ולהנות מכל התהליך גם אם זה אומר שהתמונות לא יצאו להיט באותו סשן, זה השקעה לטווח ארוך.

השלם: הפריים המושלם מבחינתי הוא… 

פריים שהוא פשוט אבל מורכב. אחת מהסיבות שתמיד אהבתי את הצילום של שנות ה-90 זה גם אם הסתכלת על התמונה בקטן נורא היה אפשר לראות את הצורה וככל שמתעמקים יותר בפרטים אפשר לראות את כל הניואנסים הקטנים

עריכת תמונות, בעד או נגד? למה? 

בעד, מאוד בעד. בעיקרון לדעתי תמונה היא כמו יהלום. כן, זה יפה בפני עצמו אבל זה צריך ליטוש (נקודה למחשבה – חלק גדול מהשווי של יהלום נקבע לפי דרגת הליטוש שלו). לא משנה אם זה פילם או דיגיטלי, עריכת תמונות היא חלק מהתהליך. עכשיו, יש שתי שאלות חשובות שאת/ה צריך/ה לשאול את עצמך: 1. מה נכון לתמונה? בין אם אתם מצלמים פורטרט או טבע, יש הבדל בכמות ובצורה שתערכו תמונה. אז צריך להתאים את זה לפורמט שלכם 2. מה היכולות שלכם – אני למשל לא איזה רב אומן בפוטושופ אבל את הדברים שאני יודע, אני יודע לעשות די טוב אז אני מגביל את עצמי. אני לאט לאט מלמד את עצמי דברים חדשים ועושה ניסויים אבל זה מצריך זמן וניסיון.

על איזה פרוייקטים אתה עובד בימים האלה? 

האמת שהפרוייקט שמוקדשת לו כמעט כל האנרגיה שלי כרגע הוא לא פרוייקט צילומי אלא הוא סטרטאפ בשביל צלמים, אני לא יכול לדבר על זה יותר מידי בשבל הזה אבל אני מקווה שזה יתפתח למקום טוב.

אם לא היית צלם מה היית רוצה לעשות? 

אנליסט של BIG DATA. ספציפית אנליטקה של שיווק, שזה גם מה שאני לומד עכשיו. אני אוהב להסתכל על הדברים מרחוק ולנסות לראות דפוסים מסויימים. להבין איך ה"שוק" מתנהג, זה לפעמים נותן המון תובנות.

האם אתה חושב שהמדיה החברתית תרמה לקידום תחום הצילום? 

במינון הנכון מאוד תורמת. רק צריך לדעת לקחת את זה במידה הנכונה. כמעט כל דוגמנית שמצאתי הייתה מהפייסבוק/אינסטגרם. זה כלי מאוד חשוב אבל צריך לדעת את המינון הנכון לכל אחד.

שתף אותנו בטיפ אישי מהניסיון שלך לצלמים שמתחילים את דרכם בעולם הצילום או שרוצים להתקדם בו 

לחזור על דברים ולהסתכל קדימה – צילום בשבילי הוא כמו שריר, אתם רוצים להתחזק? צריך לחזור על דברים שוב ושוב ושוב שוב (הבנתם את הקטע). עד לרמה שאתם יכולים לעשות את הדברים בעיניים עצומות ואז אתם יכולים להקדיש יותר ויותר אנרגיה ללמד את עצמכם דברים חדשים ולהתקדם קדימה. זה מתסכל לפעמים כשאתם מגיעים לאיזושהי מדרגה ואתם תקועים בה הרבה זמן, אבל בזה שאתם ממשיכים לנסות ודוחפים את עצמכם אפשר להתקדם קדימה – גם אם לא תהיו הצלמים הכי טובים בעולם לפחות תהנו מהתהליך של למידה והתקדמות.
אהבתם את הראיון עם מתן? מוזמנים לקרוא את הראיון עם צלם החודש הקודם – חיים מיריל | לחצו כאן