בלוג צילום
סמארטפונים – המצלמה של הדור החדש

צילום בסמארטפון – המצלמה של הדור החדש
בעקבות המצב המאתגר שבו אנו נאלצים לשהות זמן רב בבית, הרבה מאיתנו מוצאים ששידורים חיים או צילום על ידי הסמארטפון הוא חשוב היות שהמכשיר הקטן הזה שיש לנו בכיס כבר מזמן הפך להיות בעל כוח וערך עצום עבורינו. בין היתר, הסמארטפון ביצע מהפיכה בעולם הצילום ואפשר לראות עד כמה יצרניות המכשירים החלו ליחס חשיבות גדולה לאיכות המצלמה שבו. אז בין אם אתם מצלמים סטילס או וידאו, אנחנו הולכים להכיר לעומק את יכולותיו של הסמארטפון שלנו, את היתרונות ואת הפיתרונות לחסרונות שלו.
בואו נחזור קצת לבסיס ונבין יותר על מה אנחנו מדברים:
נתחיל מהגודל הפיסי
הסמארטפון שלנו יחסית קטן. בדרך כלל נכנס לכיס – מה שהופך אותו למאוד נוח וזמין עבורינו. היתרון הראשון בכך, הוא שכל אחד בוחר עבורו את הגודל הרצוי. לחלק, כמה שיותר קטן ולחלק יותר גדול. כך או כך, היכולות די זהות ביניהם.
ככה גם לגבי המשקל.
הטווח נע בין 100 ל-250 גרם, מה שהופך את המכשיר לאקטואלי מאוד לנשיאה. אין צורך בעדשות גדולות או בסוללות נוספות. לכאורה, אפשר פשוט להוציא אותו ולהתחיל לצלם.
אבל כאן מגיע גודל החיישן.
כיוון שמדובר על מכשיר קטן מאוד, והמצלמה היא די משנית בו, החיישן הוא די קטן בהתאם. והמשמעות היא שהיכולת כאן נפגעת. הגודל במגה פיקסל לא יכול להיות מקביל לחיישן פיסי גדול ולכן כאן ישנו חיסרון. אם נרצה לצלם במקום מואר מאוד, לא ניתקל בבעיה. אבל בצילומים יותר מאתגרים מבחינת תאורה – לסמארטפון יש פה חיסרון.
דבר נוסף שעליו חשוב לדבר הוא המחיר
שנובע בעיקר מסך תכונות המכשיר. כלומר – המצלמה, היא לא בהכרח הסיבה לכך שהסמארטפון יקר יותר או פחות. זו פשוט אחת מהתכונות שבו. מה שכן, אנחנו בכל אופן אנחנו מחליפים טלפונים תוך פחות משנה וכך גם שומרים על קדמה טכנולוגית מבחינת יכולות המכשיר והמצלמה.
אם נבצע השווה קטנה בין מצלמות מקצועיות לסמארטפונים נבחין בכמה דברים:
חיישן גדול כמות מגה פיקסל גדולה עדשות גדולות מתחלפות מעבד מיועד לתמונות כבדה וגדולה יחסית טווח מחירים משתנה מיועד לצילום בלבד | חיישן קטן כמות קטנה של מגה פיקסל עדשה קבועה יכולת עבודה עם אפליקציות קטן וקומפקטי טווח מחירים דומה בין הדגמים מיועד למטרות שונות מלבד צילום |
כדי לפצות על חסרונות הסמארטפון, נמליץ להיעזר באביזרים שונים:
חצובה
העבודה עם חצובה מאפשרת לנו ייצוב כדי לייצר חשיפה ארוכה, ותמונה מיוצבת בעיקר בשעות שבהן אין אור.
מומלץ לעבוד עם אפליקציה שמאפשרת צילום במצב ידני. אחת המומלצות היא אפליקציה בשם Slow Shutter.
היא מאפשרת לנו צילום במהירות תריס של עד חצי שניה או במצב BULB שבו התריס נשאר פתוח עד שעוזבים את הכפתור.
תאורה קבועה
כיוון שאחת הבעיות בצילום עם סמארטפון היא החוסר בתאורה. גם אם נצלם בחדר מואר יחסית, נרצה לקבל תאורה מקצועית נוספת. ישנם אביזרים שונים שיכולים להתאים:
מתאם לנורה סטנדרטית –
חיבור עד 4 נורות סטנדרטיות באיזו עוצמה שנרצה. כולל סופטבוקס לריכוך האור. מושלם לצילום וידאו.
רינג לד –
מצויין להארה ישירה מקדימה. מגיע עם מתאם לסמארטפון. מאפשר בחירה של טמפ' הצבע והעוצמה לפי הצורך.
פנס לד קטן –
מתלבש על כל טלפון עם קליפס פשוט.
פלאש
כשאנחנו מדברים על פלאש בסמארטפון אנחנו מיד חושבים על הנורה הקטנה בחלק האחורי שמסנוורת אותנו בלילה. הכוונה פה היא שהיום קיימת הטכנולוגיה לשליטה בפלאשים גדולים של סטודיו לצילום בסמארטפון. המכשיר שניתן כדוגמה, עובד עובד כרגע עם אייפון ועם דגמים מסויימים של אנדרואיד בלבד. Godox A1 עובד בשיתוף פעולה עם האפליקציה של גודוקס. הוא מאפשר שימוש בכל פלאש של החברה שמובנה בתוכו מקלט X1. זו מערכת רדיו סגורה שאיתה ניתן לשלוט בעוצמת הפלאש והכל מתוך הסמארטפון. בדרך זו ניתן לייצר כל צילום שהיינו יכולים לייצר עם מצלמה מקצועית כמו צילומי אופנה וביוטי, אוכל, מוצרים בתוך סטודיו או בחוץ. הכל אפשרי..
עדשות ופילטרים
חשוב לציין שמעבר לכל מה שאמרנו על העדשות הקיימות בסמארטפונים, נוכל לרכוש עדשות משלימות שיכולות לשפר את אלה הקיימות לפי הצרכים שלנו:
סוגי עדשות:
- עדשה רחבה – מאפשרת זווית צפיה רחבה יותר מזו המוצעת בסמארטפון
- עדשת עין הדג – מייצרת אפקט מעניין של עדשה אולטרה רחבה עם עיוות
- עדשת מאקרו – עדשה המאפשרת צילום מקרוב מאוד עם יכולת מיקוד ממרחק קצר
- עדשת זום בסגנון טלה-פוטו – מייצרת זום והופכת את אורך המוקד לצר
- פילטרים לעדשות מסוגלים להחשיך סלקצטיבית או לבטל השתקפויות לפי הצורך בהתאם לסוג הפילטר שבו נשתמש
מייצב
המייצב הוא מכשיר אלקטרוני שפועל בשלושה מישורים: ימינה שמאלה, לעמלה למטה והטייה לצדדים. כמו למצלמות מקצועיות, קיימים גם מייצבים לסמארטפון שמאפשרים לנו ייצוב של הרעידות הטבעיות שלנו. הוא מאפשר צילום וידאו תוך כדי תנועה חלקה – מה שמקנה מראה מקצועי ורמה גבוהה לסרטון. לכן הוא מעולה גם לצילום עצמי. ישנם יתרונות נוספים כמו היכולת לבצע צילום טיים לאפס (על ידי אפליקציה) שבו מתבצע צילום במקטעי זמן תוך כדי תנועה אוטומטית ובסופו נוצר סרטון אחד.
סאונד
הסמארטפון מציע לנו מיקרופון אחד קטן. מובן מאליו שכשמדובר על יצירת סרטונים ברמה גבוהה נצטרך קצת יותר מזה.
- אם נרצה להקליט את עצמנו הבחירה הכי טובה תהיה מיקרופון דש. זהו מיקרופון שמחובר לחולצה ומיועד להנחית רעשי רקע ולהשמיע בעיקר את הדובר. ישנם מיקרופונים רבים המאפשרים חיבור ישירות לסמארטפון באורכים שונים.
- אם נרצה לצלם את האובייקט שלנו מרחוק או, או אם נרצה לצלם תוך כדי תנועה, נמליץ על מערכת אלחוטית. גם למערכת קיים מתאם המאפשר חיבור לסמארטפון.
- אבל מה קורה אם נרצה לחבר 2 מיקרופונים עם כבל? או אם נרצה לחבר מיקרופון קונדנסר איכותי ? קיימים מיקסרים מסוגים שונים המאפשרים שליטה טובה יותר בסאונד ואף חיבור מקרופונים מקצועיים שדורשים מתח.
- בנוסף לכל, אפשר למצוא מיקרופונים בודדים שפשוט מציעים איכות סאונד טובה יותר ואף ייעודית לסוג הצילום.
לסיכום
הסמארטפון שלנו הוא כבר הרבה יותר מסתם טלפון. הוא מאפשר לנו עבודה עם אפליקציות, צילום סטילס או וידאו מאוד מהיר בשליפה מהכיס והכל תוך כדי שהוא זמין עלינו תמיד. האביזרים הנלווים שהכרנו לוקחים את היכולת הזו ומעצימים אותה. הם הופכים אותו לכלי עבודה מרכזי לכל מי שאוהב את הצילום איתו ורואה אותו ככלי עבודה לכל דבר.
אהבתם את הכתבה? יש לכם קצת זמן פנוי? מוזמנים להכיר חמישה טריקים לצילום יצירתי – לחצו כאן