בלוג צילום
נעים להכיר – מצלמות חסרות מראה

אם המונח "מצלמה מקצועית" צייר עבורכם עד היום בראש תמונה של ציוד כבד ומסורבל, ועדיין לא יצא לכם להכיר את מצלמות המירורלס החדשות, המאמר הזה עבורכם. בקרוב תכירו עולם קל ונוח יותר שלא מתפשר על איכות ומספק תוצאות נהדרות עם חדשנות טכנולוגית מרשימה.
אז על מה מדובר בכלל?
במשך שנים רבות מצלמות מקצועיות או בשמם הנפוץ מצלמות DSLR הכילו בתוכן מנגנון מראה שהיה מציג את הפריים בעינית אופטית דרך פריזמה ומערכת חיישנים וזאת על מנת לאפשר לצלם לקבל הערכה של הסצנה לפני הצילום. כך בוצעה גם מדידת אור ולאחר כל הכיוונים הדרושים, הגיעה הלחיצה על לחצן הצילום.
התהליך היה דרוש לשם הכנת המצלמה לחשיפת האור לחיישן. מטרתו היחידה הייתה לקבל את האור ברגע הצילום ולצרוב את התמונה על גבי כרטיס הזיכרון.
בשנים האחרונות פותחו זנים חדשים של חיישנים שמסוגלים להישאר פעילים לאורך זמן, בשילוב עם מעבדים חדישים שהפכו חזקים יותר ואיפשרו עיבוד בזמן אמת למצב שבו ניתן לצפות בתמונה הסופית באופן מיידי עוד לפני הלחיצה על לחצן הצילום עצמו. אלה הכשירו את הקרקע להבשלה של זן מצלמות מסוג חדש שמבטלות לגמרי את התלות במנגנון המראה והפריזמה – כך קיבלנו מצלמות דקות וקלות משמעותית ומכאן גם השם "מצלמות חסרות מראה".
מחלוצות דגמי המצלמות חסרות המראה. סוני
למה זה טוב? היתרונות:
- הגודל הפיזי, המשקל ונוחות האחיזה הם היתרונות הבולטים ביותר של מצלמות חסרות מראה. חשוב לציין שמדובר בעיקר על גוף המצלמה כיוון שעדשות בעלות מפתח צמצם גדול נותרו גדולות וכבדות מתוך הצורך ההגיוני לשמור על איכות אופטיקה גבוהה.
- כעת, שהמצלמה רואה את "כל התמונה", היא מאפשרת למנגנונים שונים לפעול כדי לשרת את הצלמים באופן שלא נראה בעבר. ניתן למשל לפזר נקודות פוקוס על כל שטח החיישן ולבצע פוקוס עוקב בזמן צילום סטילס או וידאו בצורה מדוייקת ומהירה ביותר.
- במצבי תאורה שהיו מאתגרים עד כה, ניתן לקבל תמונה מקדימה בקלות. בזכות העובדה שהחיישן שנמצא חשוף כל הזמן המצלמה מספקת דיוק בפוקוס בזמן אמת. את כל תהליך הגדרת החשיפה ניתן לראות בעינית הדיגיטלית גם באור יום מלא.
- בקרב צלמים מקצועיים רבים שהיו רגילים לעבוד עם מצלמות "כמו פעם" היה פחד ממהירות עבודה איטית או חוסר יכולת לעבוד עם חיישנים גדולים מסוג פול-פריים ומעלה אך כיום ניתן למצוא דגמים חזקים מאוד בעלי חיישני קרופ, פול-פריים ואף פורמט בינוני ולכן מדובר על טכנולוגיה שרק הולכת ומוכיחה את עצמה ומשתפרת במהירות.
קטנה, קומפקטית, נוחה ובעלת איכות תמונות יוצאת מן הכלל – Fuji XT-3
ועדיין, החסרונות:
- כאשר אנו מחפשים את המצלמה הבאה שלנו, לרוב אנחנו מתחילים משיקולים תקציביים. באופן הגיוני, מצלמות מתקדמות יותר טכנולוגית עולות יותר.
- יותר מזה, אם עד היום עבדתם עם מצלמות DSLR, מעבר מוחלט לצילום עם מצלמה חסרת מראה יגרור הוצאות לא קטנות על עדשות שמותאמות אליהן. בחלק מהמקרים ניתן לרכוש מתאם בין עדשות עם חיבור ישן לעדשות עם חיבור חדש אבל מתאמים איכותיים גם עולים לא מעט כסף בזמן שאין ודאות לכך שמהירות הפוקוס תהיה אופטימלית. למרות כל הנ"ל, אם מדובר על מצלמה ראשונה שלכם אין ספק שכדאי להתחיל כבר מרכישה של מצלמה חסרת מראה בהתאם לתקציב הרצוי.
- נקודה נוספת לגבי עדשות – חלק מחברות המצלמות המוכרות (קנון וניקון למשל) שחררו רק לאחרונה את דגמי המצלמות חסרות המראה שלהן ולכן לא עדיין לא ניתן למצוא את כל מגוון העדשות המוכר. גם כאן ניתן לעבוד עם מתאם אך עדיין לא ליהנות מהיכולת המלאה של המצלמה.
- כשעובדים עם מצלמה שבה רוב המערכות פועלות בזמן אמת, חיי הסוללה הופכים לקצרים יותר. זהו אחד החסרונות הבולטים. ניתן לעבוד עם העינית ולקבוע הגדרות שונות שיכולות להקל על כך אבל עדיין חשוב לקחת זאת בחשבון ולרכוש סוללה נוספת.
- על אף כל החידושים הטכנולוגיים, רוב המצלמות חסרות המראה לא מציעות מסך עליון המציג את נתוני המצלמה (צמצם / תריס / נק' פוקוס ועוד). נכון, לא תמיד זה משמעותי אבל לא תמיד נוח להרים את המצלמה והעדשה ולהסתכל בעינית רק כדי לראות על אילו נתוני חשיפה אנחנו נמצאים.
לסיכום:
מצלמות חסרות מראה הן דור העתיד. אכן, היום כבר אפשר להיות צלם שעובד איתן באופן מלא בכל תחומי הצילום אבל ככל שיעבור הזמן נראה השתלטות משמעותית על שוק המצלמות בעולם. אם אתם מעוניינים לרכוש את המצלמה הראשונה שלכם או אם עוד לא השקעתם הרבה במצלמת DSLR ומבחר עדשות, מומלץ בחום ללכת על מצלמה חסרת מראה שתעמוד בתקציב שלכם.
אז איך יודעים איזו מצלמה מתאימה לכם? מוזמנים להגיע לדבר עם המומחים שלנו שיעזרו לכם לבחור את הדגם הנכון.