בלוג צילום
סקירת מערכת NiSi V5 Pro ו NiSi IR ND64

פילטרים לעדשות הוא אחד מאביזרי הצילום הפופלארים ביותר, השימוש בפילטרים הוא רחב ויש אין ספור סוגים לשימושים שונים, החל מהגנה ועד למריחת תמונה וכו'. כיום בשוק קיימות לא מעט חברות פילטרים לעדשות בטווח גדול של איכות ומחירים. כבר מספר חודשים שאנו מייצגים באופן בלעדי את חברת NiSi, מותג הפילטרים הטובים בעולם! ביקשנו מתומר רצאבי, צלם טבע ונוף מהמובילים בארץ, לכתוב את חוות דעתו על על NiSi V5 Pro ופילטר NiSi IR ND64, מוזמנים לקרוא.
פילטרים בצילום נוף ובעלי חיים
צילום נופים ובעלי חיים הם תחומי הצילום האהובים עלי ואלה אשר אני מתמחה בהם. בצילום נוף השימוש בפילטרים הוא די נפוץ וכצלם נוף יצא לי להשתמש במגוון פילטרים של חברות כמו NiSi, Hoya, B+W ועוד. הפילטרים העיקריים שמשתמשים בהם לצילום נוף הם פילטר ND מלא (Solid ND filter) אשר מוריד את כמות האור הכללית הנכנסת למצלמה ובעצם מאפשר לצלם במהירות תריס נמוכה ולקבל אפקטים של מריחת תנועה כמו עננים, מים, מפלים וכו'. הפילטר השני הנפוץ הוא פילטר ND מדורג (Graduated ND filter) אשר עוזר לאזן הבדלי תאורה, לרוב בין השמיים לקרקע. פילטר נוסף נפוץ נוסף שאני עושה בו שימוש הוא הPolraizer המשמש בעיקר לשליטה בהחזרי אור.
אז מה בעצם ההבדל בין חברות הפילטרים?
ישנם לא מעט והם נבדלים לרוב בכמה גורמים חשובים:
* חדות התמונה, האם הפילטר מוריד או משנה את החדות.
* הכהיית פינות, האם הפילטר מוסיף הכהיית פינות כלשהי.
* השפעה על הצבע (Color Cast), כמה הפילטר נייטרלי מבחינת הצבעים, האם הוא גורם לשינוי בצבעים בתמונה, ואם כן אז לאיזה צבעים הוא מטה.
* אחידות ההכהייה, האם ההכהייה של הפילטר אחידה בכל חלקיו.
* מחיר, מחירו של הפילטר, לרוב המחיר נקבע בהתאם לאיכותו.
לפני כשלושה חודשים קיבלתי את פילטר NiSi IR ND64 בחוזק של 6 סטופים ואת ערכת ה V5pro של NiSi הכוללת מספר טבעות התאמה המאפשרות הרכבה על עדשות שונות, מחזיק פילטרים ופולרייזר מובנה. יצאתי לנסות אותם ולבדוק את נוחות השימוש ואת איכות הפילטר, הצילומים נעשו בתנאי שטח בתאורה יחסית יציבה (אך לא קבועה) ואלה הרשמים מההתנסות האישית שלי איתם.
ערכת NiSi 100mm Filter Holder V5 Pro
הערכה מכילה 4 טבעות התאמה בקטרים 67 מ"מ, 72 מ"מ, 77 מ"מ ו 82 מ"מ, מחזיק פילטרים ופולרייזר. המגוון של טבעות ההתאמה טוב ומתאים למגוון של עדשות, במיוחד לרוב העדשות הרחבות הסטנדרטיות הנפוצות בצילום נוף. טבעות ההתאמה מיוצרות מאלומיניום איכותי ועמיד, מחזיק הפילטרים בולט באיכותו ממחזיקים אחרים בכמה דברים:
1. מיוצר מאלומיניום איכותי.
2. הטבעת המתאמת והמחזיק מתאימים לעדשות רחבות ואינם גורמת להכהיית פינות או לכניסה של המחזיק לתמונה.
3. נעילה כפולה של מחזיק הפילטרים V5 אל הטבעת המתאמת, יש משיכה מגנטית ביניהם ונעילה פיזית באמצעות ידית קפיצית קטנה המאבטחת את המחזיק לטבעת.
4. הוא יכול לקבל עד 3 פילטרים.
5. מאפשר חיבור של פולורייזר מובנה.
החידוש הכי חשוב והייתרון הגדול הוא האפשרות לחיבור של פולרייזר מובנה, עד לפני כמה שנים היו שתי אפשרויות לעבוד עם פולרייזר ופילטרי ND מרובעים. הראשונה הייתה לחבר פולרייזר רגיל לעדשה ועליו להרכיב את מערכת הפילטרים, השיטה הזו מאוד לא נוחה ואף מסורבלת כיון שאי אפשר היה לשלוט בסיבוב של הפולרייזר ללא השפעה על המערכת ושאר הפילטרים. האפשרות השניה הייתה להרכיב פולרייזר גדול במיוחד בחלקה החיצוני של מערכת הפילטרים וכך הייתה אפשרות לשלוט בפולרייזר בנפרד, אבל המחיר של פולרייזר גדול היה יקר מאוד וזה לרוב גם גרם להכהיית פינות חמורה. במערכת NiSi 100mm Filter Holder V5 Pro הפולרייזר מתחבר בהברגה לטבעת פנימית בטבעת המתאמת (לפני שאר הפילטרים) וכך בעצם הוא ניתן לשליטה ע"י 2 גלגלות בחלק החיצוני של הטבעת המתאמת ללא השפעה על שאר הפילטרים. אפשרות זו בעצם מאפשרת לעבוד בצורה נוחה ומהירה עם פולרייזר יחד עם פילטרים של ND. בתמונות הבאות מוצגות מספר דוגמאות לאפקט של הפולרייזר במצבים שונים על החזרי אור, הפולרייזר הורכב על מחזיק הפילטרים – לא רואים אותו או את המסגרת שלו בתמונה. כמו כן לא נוצרת הכהיית פינות כלשהי כתוצאה מהרכבתו.
NiSi 100X100 Nano IR ND64
פילטר ND מלא בחוזק של 6 סטופים, זהו פילטר זכוכית והא מגיע בפאוצ' עור מוגן ע"י נייר אורז. אלמנט חשוב נוסף הוא שיש לו ספוגים בחלקו האחורי שמטרתם להיצמד למחזיק ולמנוע זליגה של אור אל העדשה. את הפילטר רציתי לבדוק בעיקר בשני תחומים; הכהיית הפינות וכיסוי הצבע, כיון שאלה התחומים בהם לפילטרי ND יש את הכי הרבה חסרונות. השוויתי את הפילטר בעיקר מול המתחרה העיקרי שלו – הפילטר של Haida. כל התמונות לדוגמה צולמו ב RAW ולא עברו שום עיבוד מלבד סינכרון של White Balance.
צבע, הפילטר של NiSi הוא הפילטר הכי נייטרלי שיצא לי להשתמש בו. עבדתי בעבר עם פילטרים של LEE, Hoya ו Haida ואין ספק שהפילטר הזה הציג הכי פחות שינויי צבע. בתמונות שצילמתי שמתי לב שיש לו נטייה קלה מאוד להכניס קצת סגלגלות לתמונה, אבל זה בקושי מורגש ואפשר לתקן את זה מיד ובקלות בעריכה. הפילטר המקביל של Haida גורם להסטת צבע די ברורה לכיוון הכחול, ההשפעה יותר משמעותית ונראית לעין מהפילטר של NiSi, אבל אינה נוראית ובהחלט ניתנת לתיקון בעריכה. את הפילטר המקביל של LEE לא יצא לי להשוות, אבל מנסיון קודם בפילטר 10 סטופים של LEE וצפייה בביקורות אחרות ברשת על הפילטר של ה6 סטופים מאוד ברור שיש להם נטייה חזקה לצבעים כחולים די חזקים והוא פחות עדיף מ NiSi או Haida.
הכהיית פינות, אם בכלל יש כזו, אז היא ממש לא מורגשת בעין בשימוש בפילטר של NiSi. בהחלט יתרון גדול המראה שיש אחידות בהכהייה בכל חלקי הפילטר, בפילטר המקביל של Haida לעומת זאת מרגישים באופן ניכר את העלייה בהכהיית הפינות. חשוב לציין שזה לא נוראי, אבל זה כן דורש תיקון בעריכה שלפעמים יכול להוריד מעט מאיכות התמונה.
דיוק הכהייה, נראה שהפילטר של NiSi מאוד מדויק ומכהה ממש טיפה פחות מ 6 סטופים, לדעתי 1/3 סטופ פחות. ההכהייה של NiSi נראית אחידה בכל חלקי הפריים. הפילטר של Haida מכהה יותר, בעוצמה של בערך 7.3 סטופים, נראה גם שיש יותר הכהייה בפינות ופחות במרכז מבחינת אחידות ההכהייה.
חדות, לא ראיתי שינויים בחדות של התמונה בשימוש עם ובלי הפילטר של NiSi, זה חשוב מאוד ומראה שאיכות הזכוכית והאופטיקה מצוינות.
הייתרונות של פילטרים NiSi
נראה ש NiSi בהחלט עשו מחקר יסודי ועבודה מעולה על שוק הפילטרים, המחזיק שלהם נוח, איכותי וחדשני. נראה שלמחזיק הפילטרים NiSi V5 Pro אין מתחרים והוא מוצר מעולה עבור מי שמחפש מערכת שאפשר לעשות בה שימוש בפולרייזר יחד עם פילטרי ND. הפילטר המלא של ה 6 סטופים (NiSi IR ND64) היה מאוד מרשים ועקף בכל הפרמטרים (חדות, הכהיית פינות, כיסוי צבע, דיוק הכהייה) את הפילטר המקביל של HAIDA. המוצרים של NiSi אמנם לא זולים, אבל הם בהחלט בפסגה של האיכות.
תומר רצאבי – צלם נופים ובעלי חיים, ממובילי תחום צילום הנוף בישראל. בעלים של חברת Wild Travel – טיולי טבע, הרפתקאות וצילום. מדריך טיולים וצילום בעל ותק, ידע עשיר וניסיון הדרכה של מאות תלמידים ומטיילים.
למידע נוסף, מוזמנים להגיע אלינו לחנות ולהתרשם ממגון המוצרים של חברת NiSi.
לצפיה קטלוג מוצרי החברה הקליקו כאן
להרצאה "פילטרים וצילוף נוף בהנחיית איתי מוניקנדם" הקליקו כאן