בלוג צילום
נוסעים לטייל – זה הציוד שלא כדאי לכם לשכוח

צלם התרבויות עודד וגנשטיין אורז את המזוודה והדרכון ועוזר לכם לבחור את הציוד הכי נכון לנסיעה הבאה שלכם.
היעד הוחלט, הכרטיסים הוזמנו, ההתרגשות החלה, וכעת כל מה שניתן לעשות הוא לארוז את המצלמה והתיק ולצאת לדרך. בין אם מדובר בטיול משפחתי, בו הצילום הוא רק עניין שעל הדרך, או בנסיעה שמוקדשת כולה לצילומים, תמיד כצלמים עולות השאלות –
האם לנסוע עם מצלמת ה DSLR שלי?
האם שווה לקחת יותר מגוף אחד לגיבוי?
מה לגבי פלאש\חצובה\פילטרים?
איזו עדשה הכי כדאי לקחת לטיול?
בכתבה זו ננסה יחד לענות על השאלות הללו ולהרכיב רשימת שתוכלו להיעזר בה לפני הנסיעה הבאה שלכם. כמובן שלכל אחד מאיתנו יש צרכים שונים (צלם מאקרו יארוז ציוד שונה מצלם אנשים), אך אפשר לראות ברשימה הזו, רשימה בסיסית, שעליה תוכלו להוסיף בעצמכם . מוכנים? יצאנו לדרך
ניו דלהי, הודו
גוג'ראט, הודו
החלטה ראשונה – האם כדי לקחת איתי את מצלמת ה DSLR או להסתפק במצלמה קומפקטית וקטנה?
האפשרויות המגוונות והאיכות של מצלמת רפלקס (DSLR), מול הנוחות והקלות שבנשיאת מצלמה קומפקטית, הופכים את השאלה הזו לרלוונטית לרוב בעלי מצלמות ה DSLR. אז כמובן שלכל בחירה יש חסרונות ויתרונות, אך עבורי הבחירה היא ברורה. אני מאמין שאנו קונים את הציוד האיכותי על מנת להשתמש בו (ולא רק לצלם את יום ההולדת של הילדים ושל סבתא) ולכן, אם אתם עומדים לפגוש הזדמנויות, נופים ואנשים של פעם בחיים, שווה לתעד אותם בצורה הטובה ביותר. לכן, אני כמעט תמיד נושא איתי את מצלמת הרפלקס בזמן טיול.
מצד שני, אם הכובד או הסיכון (באובדן או גניבה) שבלקיחת DSLR יגרמו לכם לצלם פחות (להשאיר אותה בחדר המלון), אז במקרה שכזה שווה לבחור לקחת מצלמה קומפקטית. נקודה למחשבה- שחקנים רבים נכנסו לאחרונה לשוק מצלמות ה- מירורלס (Mirrorless) אשר יודעי להציע איכויות גבוהות במשקל וגודל קומפקטיים, שווה לבדוק את הנושא.
החלטה שנייה – איזו עדשה הכי כדאי לקחת לטיול?
במידה והחלטתם לקחת את מצלמת ה DSLR, ההחלטה הבאה שעליכן להחליט היא על בחירת העדשה או עדשות. לעתים, היעד הוא זה שקובע את העדשה – לטיול ספארי בטנזניה, כדי לקחת עדשת טלה מקרבת. לעומת זאת, לרחוב של קובה, דווקא עדשה בטווח ביניים, תהיה הטובה ביותר. אבל נאמר שאתם נוסעים ליעד הכולל נושאים מגוונים (אנשים, טבע, אוכל, נופים וכ"ו), גם כאן הבחירה היא בין הנוחות לאיכות. עדשה נוחה היא כזו שתאפשר לכם אורך מוקד גמיש, שמאפשר לצלם מגוון רחב של נושאי צילום (18-200 מ"מ היא הדוגמא הקלאסית לעדשה כזו) ובטיול, נוחות כזו, זה דבר נפלא. עדשה שכזו תאפשר לצלם מגוון רחב של נושאים, מבלי להחליף את העדשה ולבזבז זמן יקר. מצד שני, ככל שהעדשה נוחה יותר (טווח אורך מוקד גדול יותר) משמע שהיא תהיה חדה פחות. כך שהעדשות שנחשבות החדות ביותר, הן העדשות הקבועות (פריים), שלהן אין יכולת לשנות את אורך המוקד (הזום) , מה שכמובן מאד מגביל ומצמצם את נושאי הצילום שניתן לתעד באמצעותן.
ההמלצה שלי – לקחת יותר מעדשה אחת (שגם תשמש לכם כגיבוי). נסו להרכיב לעצמכם סט של עדשות שמתאים לדרישות שלכם ומכסה את אורכי המוקד שאתם זקוקים לו. למשל, אפשר להחליט לקחת עדשה בעלת גמישות כמו 18-200 ולשלב איתה עדשה קבועה כמו 50 מ"מ או 85 מ"מ שתאפשר חדות גבוהה יותר. לחלופין, אפשר לקחת שתי עדשות (או יותר כמובן) שמאפשרות יחדיו אורך מוקד ורסטילי. לדוגמא: 16-35 מ"מ + 24-70 מ"מ, 70 – 200 מ"מ. מצד שני, אל תגזימו בכמות העדשות ובכובד התיק, כי תיק מלא ציוד שנשאר בחדר המלון, שווה לתיק ציוד שנשכח בבית.
החלטה שלישית –איזה פילטרים כדי לקחת לטיול?
לפילטרים, או בעברית – מסננים, תפקידים וייעודים שונים. משמירה על העדשה ועד הצגת המציאות מזווית אחרת. בדרך כלל ז'אנרים טכניים (נוף, מאקרו, טבע וכ"ו) יצריכו יותר פילטרים מז'אנרים שאינם טכניים במהותם (צילום אנשים).
אני רוצה לדבר על 3 פילטרים שבעיניי הם חשובים כמעט לכל צלם ובוודאי שלצלם המטייל.
- מגן (נקרא לעתים גם פילטר UV). לפילטר הUV אין שום השפעה על התמונה הסופית. תפקידו היחידי הוא להגן על העדשה שלכם. חפשו ברשת ותמצאו אינספור סיפורים על צלמים שהמצלמה \ עדשה נשמטה מידם ובזמן שהפילטר התרסק לרסיסים והעדשה נשארה שלמה. לכן המלצתי, אל תחסכו בנושא הזה וקנו פילטר איכותי (שימנע איבוד של אור) ויאפשר הגנה על העדשה שלכם משריטות ופגיעות.
- מקטב או פולורייזר. הפילטר הזה מאפשר לנו לשלוט באור חוזר ממשטחים מבריקים ובכך מאפשר לשלוט בהשתקפות. קלאסי מאד לצילומי נוף (שלג, חול לבן, גופי מים וכ"ו) אבל הוא גם רלוונטי לכל כך הרבה הזדמנויות: מצילום דרך חלון המטוס ועד ביטול ההשתקפות ממשקפיו של המצולם. גם כאן חשוב להקפיד על איכות גבוהה כדי להימנע מאיבוד של אור.
- ND או ניוטרל דנסטי. פילטר זה מאפשר לשלוט בכמות האור הנכנסת לעדשה. למשל, פילטר ND מלא, יכול להוריד בצורה דראסטית את כמות האור (להחשיך) ובכך לאפשר ליצור חשיפות ארוכות באור יום (מריחות). ישנם פילטרים מסוג זה שהם מוחשכים רק בחלקם (מדורג), ובכך מאפשרים ליצור חשיפות מורכבות במצבי אור מורכבים, ככאלו הם רלוונטים בעיקר לצילומים נופיים, אם כי גם בצילומי אנשים בחללים יצא לי להשתמש בפילטר הזה.
ND 10, הוריד למעשה עשרה סטופים של אור ואיפשר לי ליצור חשיפה ארוכה של הטבע היפני המרהיב.
טרינדד בקובה ידועה בשני דברים. בצבעוניות שלה, ובאור הקשה שלה. השימוש במקטב (התמונה משמאל), אפשר למנוע את החזרי האור החזקים מהקיר והרכב ו "לרכך את האור".
החלטה רביעית – חצובה
חצובה יכולה לשמש אתכם לצילומים מסוגים שונים: מחשיפות ארוכות בצילומי נוף, לצילומי וידיאו או אפילו כדי ליצור סלפי משפחתי. גודלה ומשקלה מהווים גורם להתלבטות. לכן המלצתי היא כזו – חצובה אינה ציוד חובה שלא ניתן להסתדר בלעדיו (כמו מצלמה, עדשה, סוללה, כרטיס זיכרון וכ"ו) אך יחד עם זאת היא מהווה יתרון משמעותי בנושאי צילום רבים. לכן, נסו למצוא את החצובה שמתאימה לכם מבחינת גודלה ומשקלה. חצובה איכותית נמדדת בדרך כלל במשקל נמוך ובמורכבות ראש החצובה וכמובן.
החלטה חמישית – ציוד היקפי
תחת ציוד היקפי אני ממיין כל מה שהוא לא ציוד חובה, אך בהחלט כזה שיכול לשדרג את התמונות שלכם:
- פלאש – מאפשר יצירה ושליטה בתאורה. כתוספת לאור הקיים (מילוי צללים למשל) או כמקור אור יחיד (בצילומי לילה למשל).
- רפלקטורים – כפי שתוכלו לקרוא כאן, רפלקטורים, אשר הם מחזירי אור, אשר מאפשרים שליטה והחזר של אור טבעי, משמשים אותי רבות (בעיקר בצילומי הפורטרט שלי). ניתן לבחור ברפלקטור בגודל שמתאים לכן, מרפלקטור לסטודיו ועד רפלקטור שיודע להתקפל לכיס.
- LED – פנסי הלד הופכים לפופולאריים ביותר בקרב צלמים רבים בזמן האחרון, שרוצים להנות מהאור הרציף (בניגוד לפלאש) ויעילות ההפעלה של הפנסים הללו. פנס לד בגודל קטן\בינוני יכול להיות תוספת נפלאה לקיט הטיולים הקבוע שלכם.
- כיסוי תת ימי – המארזים התת ימיים יכולים לעזור לכם לשמור על המצלמה בטוחה בסביבת מים (שייט, ראפטינג, צילום באזורי מרובי גשם או אבק) וכמובן לאפשר לכם להציג את המציאות מזווית אחרת – מתחת למים!
- רקעים – רקעים בצבע אחיד יכולים לעזור לכם ליצור צילומי פורטרטים מטריפים, כמו "בסטודיו", בשטח.
- סט ניקוי – מבחינתי מדובר בציוד חובה שיאפשר לכם לנקות את הציוד שלכם בשטח. הסט הבסיסי צריך לכלול Lenspen -מברשת ורכיב לניקוי עדשות, מפוח לניקוי של חול ואבק) ומטלית ניקוי ייעודית לעדשות.
- שלט – לשלט, ערך גבוה ושימושים רבים, בוודאי יחסית לעלותו הנוחה. ניתן להשתמש בו עבור
* חשיפות ארוכות: באמצעות שימוש בחצובה, השלט יכול לאפשר לנו ליצור חשיפות ארוכות במיוחד. הדבר רלוונטי בייחוד לצילומי נוף וכוכבים.
* צילום עצמי: מכירים סלפי, אז כזה, רק עם ה המצלמה הגדולה. נפלא כשאין מי שיצלם אתכם.
* צילום אנשים: טכניקה מופלאה לצילום אנשים, בה אתם מעמידים את המצלמה על חצובה ומאפשרים לעצמכם לשוחח עם המצולם, מבלי שהמצלמה מפריעה בינכם, וכך, תוך כדי שיחה, מצלמים בשליטה מרחוק באמצעות השלט. כמובן שלא נסיים מבלי להזכיר: כרטיסי זיכרון גדולים, סוללות נוספות , מטען, ממיר שקע חשמלי ותיק, שישמור על הכל כמו שצריך. בברכת מסע מופלא!
שלכם,
עודד וצוות ארליך