בלוג צילום
איך לבחור מצלמה דיגיטלית?

מזל טוב! אתם מעוניינים לקנות מצלמה חדשה – הגעתם למקום הנכון!! אבל רגע, איזו מצלמה כדאי לקנות? לקנות DSLR, מירורלס או בכלל קומפקטית מתקדמת? איזו מצלמה אני בכלל צריך/ה? וכמה היא תעלה לי? אנחנו יודעים, יש לכם הרבה שאלות. ואנחנו שמחים לבשר לכם שלנו יש את התשובות לכל השאלות שלכם.
בעבר, אפשר לטעון, היה קל לבחור מצלמה, בעיקר בזכות המבחר המצומצם יחסית שהיה לפני עשרים ושלושים שנה. אבל היום המצב שונה מאוד – קיימים עשרות דגמי מצלמה במגוון רחב מאוד של רמות איכות ומחיר. ורק להוסיף על זה את העובדה שייתכן שאתם בכלל מפקפקים בצורך לקנות מצלמה מאחר והסמארטפון שלכם (שנמצא בכיס ממש ברגע זה או שעליו אתם בכלל קוראים את זה) כבר מצלם באיכות לא רעה בכלל. ואם לא די בכך, אז ברגע שאתם נכנסים למחקר, ולו הקצר ביותר, שלל המושגים והז'רגון המקצועי הופך את תהליך בחירת המצלמה למרתיע וקשה.
אל דאגה! לשם כך כתבנו את המדריך השימושי הזה. כאן בארליך, הידע המצטבר והניסיון המקצועי שלנו מבטיחים שאנו נוכל לסייע לכם בבחירת המצלמה שתתאים לצרכים ולרצונות שלכם. אז יאללה, בואו נצא לדרך!!
מה לחפש כשבוחרים מצלמה
ראשית, עלינו לומר משהו כללי על המגוון העצום הקיים. נכון, המגוון הגדול של דגמי המצלמה המוצעים למכירה עלול להיות מאיים ודווקא להניא אתכם מקניית מצלמה. אך יש להסתכל על זה מזווית אחרת: היצרנים יוצרים את המגוון הזה כדי שתהיה מצלמה לכל צורך ולכל כיס (כמובן, הם רוצים למכור יותר ולהרוויח יותר, אבל לנו כצרכנים זה עוזר כי בסוף נמצא את מה שמתאים לנו). אז נכון, יש מגוון גדול וצריך "לנווט" דרכו. הסוד הוא לצמצם את החיפוש לצרכים ולתקציב שלנו.
במדריך זה כללנו את כל הפרמטרים שעליכם לקחת בחשבון כדי לבחור מצלמה באופן מושכל ונכון. בעזרתו תוכלו לצמצם את החיפוש שלכם, ו"להתפקס" על סוג המצלמה המתאים לכם.
בכל זאת, אם אתם קצרים בזמן ואתם לא רוצים לקרוא ולהבין את כל המונחים המקצועיים, הנה 5 טיפים, קווים מנחים, שיעזרו לכם לבחור מצלמה.
- איכות תמונה שעולה על זו של המצלמה בסמארטפון שלכם
מלבד היתרון הבולט בכך שלא תקבלו שיחות ממש ברגע המכריע או בזמן הקלטת סרטון חשוב [????], ברור שאין טעם "להיסחב" עם מצלמה אם היא לא מצלמת בצורה איכותית יותר ממצלמת הסמאטרפון שלכם, או לפחות מציעה פיצ'רים שאין בסמארטפון.
- ארגונומיה שתואמת את הידיים שלכם
האם יש לכם ידיים גדולות או קטנות? האם המצלמה נוחה ביד שלכם? קל לכם להגיע לכל הכפתורים? מצלמה קטנה ביד גדולה ומצלמה גדולה ביד קטנה לא מקנה חוויית צילום מהנה במיוחד.
- גודל שתואם להרגלים שלכם
התאימו את גודל המצלמה לצרכים ולהרגלים שלכם: האם מדובר בתחביב או במקצוע? אם זו מצלמה לטיולים, האם מדובר בטיולי יום קלילים או בטרקים ארוכים עם משקלים על הגב? אולי הכיוון שלכם הוא מקצועי ולגודל אין משמעות, העיקר שישיג את התוצאות הרצויות. ואולי מדובר בתחביב ומצלמה גדולה מדי זו מצלמה שתישאר בבית, ואז מה בכלל הפואנטה?
- זמינות עדשות שתואם לתקציב ולצרכים העתידיים שלכם
אם אתם מעוניינים לבחור במצלמה קומפקטית אתם יכולים להתעלם מנקודה זו. לעומת זאת, אם אתם מעוניינים בDSLR או מירורלס, מומלץ לראות מה המצב הנוכחי (ואולי גם המתוכנן בעתיד) של מגוון העדשות המוצע על ידי יצרן הדגם בו אתם מתמקדים. האם יש שם עדשות באורך מוקד שתואם את ז'אנר הצילום בו אתם מעוניינים לעסוק? אולי אין לכם מושג עדיין לגבי ז'אנר וסגנון ספציפיים וכדאי לכם להשקיע ביצרן שיש לו מגוון רחב מאוד של היצע עדשות. ואולי זה לא רלוונטי בכלל ובשנים הקרובות אתם הולכים להסתפק בעדשת הקיט הכלולה עם המצלמה.
- הדגם העדכני ביותר במסגרת התקציב שלכם
בדומה לעולם המחשבים והסמאטרפונים, עולם הצילום מתקדם היום בקצב מסחרר, בעיקר כשמדובר בטכנולוגיה שיש במצלמות (עדשות זה דיון אחר). לכן אנו ממליצים להשקיע בדגם החדש ביותר במסגרת התקציב שלכם. עם זאת, יש מקרים מסוימים בהם היצרן עדיין מייצר (ואנחנו עדיין מוכרים) דגמים שיצאו לשוק לפני 3-5 שנים והמחירים שלהם כיום מעולים מבחינת יחסי עלות-תועלת. אופציה נוספת היא לקנות מצלמה ממחלקת ה"יד שנייה" שלנו (נשמח שתיצרו עמנו קשר לראות מה זמין ברגע זה).
סוגי מצלמות
מצלמות DSLR
מצלמת DSLR (ראשי תיבות של Digital Single Lens Reflex) היא ממשיכתה הישירה של מצלמת הפילם הקלאסית, ה-SLR. מבחינה טכנית, משמעות הדבר היא שהמצלמה משתמשת בעדשה אחת לכל פעולות הצילום: הקומפוזיציה, הפוקוס והצילום עצמו. נשמע טריוויאלי, אבל זה לא תמיד היה ככה (כמו בTLR, ראשי תיבות של Twin Lens Reflex, אבל אין כאן מקום להאריך בזה). אולי שיעור ההיסטוריה הזה לא חשוב כל כך אם אתם רק בתחילת הדרך, אך מבחינתכם חשוב לדעת שעד היום מצלמות DSLR הם עדיין המצלמות הפופולריות ביותר בקרב מתחילים, חובבנים מתקדמים וצלמים מקצועיים כאחד.
למצלמות DSLR יש ורסטיליות גבוהה מאוד והתאמה למגוון סגנונות צילום, ארגונומיה מעולה, חיי סוללה מרשימים והכי חשוב, יש להם – עדיין – את היצע העדשות הגדול ביותר מבין כלל סוגי המצלמות.
החיסרון היחסי הבולט שלהם בימינו (ביחס למצלמות מירורלס, שתכף נדבר עליהם) הוא הגודל והמשקל שלהם. תחומים נוספים בהם הם התחילו "לפגר" אחרי המתחרות הוא מערכות אוטופוקוס פחות מתקדמות, יכולות וידאו מוגבלות יותר והיעדר היתרון של עינית דיגיטלית – כל זאת, שוב, לעומת מצלמות מירורלס.
יש טוענים שה-DSLR מתה ועשרות הספדים כבר נכתבו עליה. הנושא נתון בוויכוח בעולם הצילום (או לפחות בעולם שמדבר על צילום, ברשת בעיקר), אך נתוני המכירה מראים שה-DSLR לא מוכנה לוותר כל כך בקלות והיא כנראה כאן כדי לשרוד עוד הרבה זמן.
חשוב לדעת שמצלמות DSLR מתחלקות באופן ברור מאוד בין שני סוגים: מצלמות פול פריים (Full Frame) ומצלמות קרופ (APS-C), כשההבדל הוא גודל חיישן. נרחיב על הנושא בהמשך, אך יש לציין זאת כבר עכשיו.
מצלמות ללא מראה, מירורלס (Mirrorless)
מצלמות מירורלס מכונות כך בשל המאפיין העיקרי שלהם – היעדר המראה (ומה שמכונה "בית המראה"). נסביר. בערך בשנת 2008 הוידאו הוצג לראשונה במצלמות DSLR. הדבר התאפשר בזכות פונקציה נוספת שהוצגה במקביל, צילום ב-Live-View. משמעות הדבר הייתה שבהפעלת פונקציה זו המראה עלתה ונתפסה למעלה בבית המראה והתריס נפתח גם כן. עכשיו האור המגיע דרך העדשה נקלט ישירות על החיישן (שעובד באופן רציף) ומתקבלת תמונה "לייב" על תצוגת המסך. כל שנותר (מבלי להמעיט בעבודת המהנדסים) הוא "להקליט" את האור הזה באופן רציף – והרי לנו וידאו במצלמת DSLR.

"אבל רגע", חשבו לעצמם המהנדסים (אולי, לא דיברתי איתם), "אם ככה, אולי ניפטר מהמראה לגמרי?" ואכן, במושגים של התפתחות טכנולוגית, החידוש לא איחר להגיע והם אכן נפטרו מהמראה.
למה זה טוב?
- המצלמות יכולות להיות קטנות וקלות יותר באופן משמעותי. דבר זה נכון עד היום והוא עדיין היתרון הבולט ביותר של מצלמות מירורלס (אם כי, קיימים דגמים ש"ויתרו" על היתרון הזה וחזרו לממדי DSLR).
- במצלמות מירורלס עם עינית (והנה המלצה ברורה: אם קונים מירורלס כדאי מאוד לקנות דגם עם עינית), העינית היא דיגיטלית. היתרון בכך הוא בצילום בתנאי אור חזקים, כמו בחוץ בשמש, או להיפך בתנאי אור חשוכים מאוד, כמו בתיאטרון (איפה שתצוגת מסך בהירה עלולה להפריע לסובבים). ניתן לתפעל את המצלמה במלואה דרך עינית – לצלם ואפילו לצפות בתמונות ולנווט בתפריט.
- כל נושא החשיפה הופך לקל בהרבה בגלל wysiwyg. הא?? What You See Is What You Get. מאחר והתצוגה היא ב"לייב" אז גם כל שינוי באחד מהפרמטרים של הצילום – תריס, צמצם, iso, איזון לבן – מוצג ב"לייב", וכך רואים מראש את החשיפה שנקבל ברגע שנצלם (לעומת DSLR, שם יש אלמנט של ניחוש, ניסוי וטעיה). אז עקומת הלמידה למתחילים חדה ומהירה יותר, והצילום המקצועי נעשה יעיל ו"חסכוני" יותר.
- כמו בדיאגרמה לעיל, מרחק הפלאנג' קטן. בלי להיכנס למושגים טכניים יותר מדי, אפשר לומר שהדבר מאפשר למהנדסי העדשות להמציא נוסחאות אופטיות חדשות ולייצר עדשות שעד לא מזמן לא חשבנו שאי פעם יבואו לעולם.
- לעומת DSLR בה יש שתי מערכות אוטופוקוס (אחת לצילום דרך העינית האופטית ואחת לצילום ב-Live-View), במירורלס יש רק מערכת אחת והיא פועלת על החיישן עצמו. למרות שבתחילת דרכן מערכות האוטופוקוס במירורלס לא עמדו בסטנדרטים של צלמים מקצועיים, היום פני הדברים שונים לחלוטין ומדובר במערכות אוטופוקוס מתקדמות ביותר, הן מבחינת דיוק והן מבחינת מהירות. זיהוי פנים ועיניים (אפילו של חיות!), אין צורך לכייל עדשות (תופעה נפוצה אצל משתמשי DSLRים), האפשרות לעבוד בפוקוס ידני בצורה נוחה ומדויקת באמצעות focus peaking ועוד ועוד – כל היתרונות הללו לא זמינים ברוב רובם של הDSLRים.
- בגלל מה שנאמר בשתי הנקודות האחרונות אפשר לתאם עדשות מסוגים שונים, יצרנים שונים וחיבורים שונים (lens mount) למצלמות מירורלס. זה לא מתאים לכולם, ואולי לא בתחילת הדרך, אבל הדבר פותח עולם שלם של עדשות – מעדשות מודרניות ועד לעדשות וינטג' – בפני משתמשי מירורלס.
כמו האחות הגדולה, הDSLR, גם כאן יש ורסטיליות גדולה ביחס לסגנונות צילום מגוונים ואפשר לומר שאלה מצלמות העתיד. אבל לא הכול ורוד. עם ההקטנה בגודל בא גם המחיר: חיי סוללה פחות טובים (כי הסוללה קטנה יותר והמצלמה כל הזמן עובדת בשל התצוגה ב"לייב"), ארגונומיה שלא מתאימה לכל יד (בעיקר בדגמים הקטנים) ויש שיאמרו שהחוויה היא יותר של "משחק מחשב" מאשר חווית צילום (כנראה בגלל העינית הדיגטלית, ונכון, יש סגנונות צילום בהם זה פחות מומלץ).
כמו מצלמות DSLR גם מצלמות מירורלס מתחלקות ביניהן מבחינת גודל החיישן, וכאן יש עוד גודל: יש מצלמות פול-פריים, מצלמות קרופ ומצלמות המכונות Micro Four Thirds, או MFT, או Micro 4/3. עוד על כך בהמשך.
מצלמות קומפקטיות
מצלמות קומפקטיות (או מה שלעיתים מכונה סתם "מצלמה דיגיטלית") עדיין מאוד פופולריות ויש לכך סיבה טובה – ממדיהן הקטנות יחסית הופכות אותן לניידות במיוחד ונוחות מאוד לנשיאה יומיומית, בעיקר בטיולים. יש המתפלאים שמצלמות אלה עדיין קיימות והאמת היא שנתוני המכירה שלהם צנחו משמעותית מאז גיחת הסמארטפון לעולם. אבל יצרני המצלמות לא קפאו על השמרים והדבר רק דחף אותם לייצר מצלמות קומפקטיות מתקדמות יותר.
כאן באמת כדאי להעיר שמאחר והסמארטפונים אכן מציעים איכויות צילום לא רעות בכלל בימינו, מומלץ לבחור מצלמה קומפקטית שמציעה יותר ממה שהסמארטפון מציע. יתרונות אלה מתבטאים בעיקר בשני תחומים והם המבחינים העיקריים בין שני סוגי המצלמות הקומפקטיות: מצלמות עם חיישן 1 אינץ' וטווח זום רגיל (בין 3X ל8X בערך) ומצלמות עם חיישן קטן יותר, 1/2.3 אינץ', וטווח זום גדול (בין 8X ל40X).
חשוב לציין שההגדרה המקצועית למצלמה קומפקטית היא מצלמה בעלת עדשה מקובעת, כלומר לא ניתן להחליף בה עדשות (בניגוד לDSLR ומירורלס, כמובן), אבל לא תמיד מדובר במצלמה שהיא באמת קומפקטית באופן מילולי (ועל כך נדבר מיד במצלמות דמוי SLR). מגבלה זו מפשטת בהרבה את חוויית צילום ו"מורידה מהראש" את הצורך בקניית עדשות נוספות בעתיד. יש כאלה שזה מתאים להם (נניח, הורים שקונים מצלמה לילד ולא רוצים שהקנייה רק תגדל ותגדל עם הזמן) ויש כאלה שמהר מאוד יחושו את המגבלה וירצו יותר, אך לא ירצו לוותר על הגודל המזערי של חלק מהמצלמות בז'אנר.
אם נחזור רגע למצלמות עם חיישן 1 אינץ' שהוזכרו לעיל כאן מגלים את המקסימום שיש לז'אנר זה של מצלמה להציע: צילום סטילס במהירויות מטורפות (24 פריימים בשנייה בחלק מהדגמים!), צילום בRAW, יכולות וידאו מתקדמות מאוד (למשל, 4K וסלו-מושיין עד למהירות של 1000fps), יכולות טובות יותר באור נמוך, העדשות בעלות אופטיקה טובה יותר עם צמצמים פתוחים יותר ומצלמות ייעודיות לוולוגרים (אתם יודעים מי אתם, אין צורך להסביר).
מצלמות דמוי SLR
מצלמות דמוי SLR (או כפי שמכנים אותן באנגלית Bridge Cameras) הן גדולות יותר מקומפקטיות (לכך רמזנו לעיל) אך קטנות וקלות יותר מ-DSLRים (אם כי לא בהכרח, יש היום כמה דגמים עצומי ממדים). הם מגשרות על פער שקיים בין שני סוגי המצלמות: מצד אחד, הרבה יותר נוח לאחוז בהם בשל ארגונומיה משופרת (מכאן שמם בעברית, יש להם צורה דומה לDSLR בעיקר ביחס לגריפ האחיזה), ומצד שני, יש להם טווח זום גדול בהרבה ממה שיש לכל מצלמה אחרת להציע.
בשל כך מצלמות אלה פופולריות מאוד בקרב חובבנים מתקדמים, בעיקר אלה שמטיילים הרבה ואוהבים לצלם טבע ובעלי חיים. חלק מהדגמים מציעים טווחי זום מרשימים כמו 65X ויש אפילו דגמים עם טווחי זום מטורפים לחלוטין כמו 83X ואפילו 125X!!
גודל החיישן במצלמות הדמוי SLR הוא לרוב כמו בקומפקטיות, 1/2.3 אינץ', אך כאן יש לציין שבשנים האחרונות חלק מהיצרנים "המציאו" תת-ז'אנר: מצלמות עם צורה של דמוי SLR אך עם חיישן 1 אינץ' וטווחי זום סביב ה20X. הם לא תמיד זולים במיוחד (ההיפך הוא הנכון) אבל הם מקנים איכות תמונה מרשימה במיוחד, טווח זום שקשה להשיג בDSLR, קצב צילום מהיר ואיכויות וידאו מתקדמות.
גודל המצלמה וארגונומיה
כפי שרמזנו כבר בכמה מקומות עד כאן, גודל המצלמה ו"איך היא מרגישה ביד" יכולים להוות גורם מכריע בבחירת המצלמה, כזה שלא תמיד מדברים עליו (כי כמובן הוא אישי מאוד).
המצלמה הקומפקטית הקטנה ביותר לא מתאימה לידיים גדולות או לאצבעות מזדקנות המתקשות עם מוטוריקה עדינה. מנגד, לא תרצו להביא לטיול את המצלמה החדשה והנוצצת שהרגע קניתם אם היא מרגישה לכם גדולה וכבדה מדי. כמו שאומר הצלם צ'ייס ג'רביס, "המצלמה הכי טובה היא המצלמה שיש לכם באותו רגע", אז מומלץ שהמצלמה שקניתם תהיה אתכם, לא?
מצלמה שנחשבת לענקית בעיני צלם מתחיל או מישהו שעוד לא מכיר את עולם הצילום עלולה להיראות קטנטנה בעיני צלם מקצועי, בטח צלם טבע מקצועי. אז חשוב לזכור שהדיון כאן הוא סובייקטיבי מאוד.
אין תחליף לאחיזת המצלמה בידיים לפני הרכישה, גם מבלי להדליק אותה אפילו, ובהקשר זה נשמח שתבואו לחנות ונוכל לעזור לכם במידת האפשר. אופציה נוספת היא לנסות דגם דומה אצל חבר או קרוב משפחה, או אפילו להשכיר את הציוד לפני הרכישה (שירות שאנו בארליך לא מספקים. ואגב, הוא לא אפשרי בכל הדגמים).
גודל חיישן
עכשיו אנחנו מגיעים לנושא חשוב מאוד שכבר התייחסנו אליו ברמיזה כמה פעמים עד כאן. כמו שהבנתם כמעט בכל ז'אנר יש מצלמות מכמה סוגים שמה שמבחין בין הסוגים השונים הוא גודל החיישן. מהו אותו חיישן (Image Sensor)?
החיישן הוא המרכיב שבעצם הופך מצלמה לדיגיטלית – הוא מה שהחליף את הפילם. במקום שהאור המגיע דרך העדשה ייקלט בצורה אנלוגית (פיזיקלית ולאחר מכן בפיתוח כימיקלי) על רצועת הפילם, מעתה הוא נקלט על ידי קולטני אור (עדיין פיזיקלית) המחוברים למעבד ההופך אותם לאות דיגיטלי, בעצם לפיקסלים בקובץ דיגיטלי. יש לכך הרבה משמעויות מבחינת טכניקת צילום, אך מבחינתנו חשוב לדעת על איזה רכיב במצלמה אנחנו מדברים. מה שעוד יותר חשוב לדעת הוא גודל החיישן. מדוע?
את הפילם, זה שהיה הפופולרי ביותר – 35 מ"מ, החליף מה שנקרא חיישן פול פריים – full frame. שטח הפנים של שניהם זהה לחלוטין. אבל מה? יקר לייצר חיישן בגודל הזה ומכאן שגם יקר לרכוש מצלמה בעלת חיישן כזה. ולכן היצרנים התחילו להמציא ולשווק מצלמות עם חיישנים קטנים יותר. כולנו חלק מהמהפכה הזאת כי לכולנו יש בכיס מכשיר שיש לו חיישן צילום קטן – סמארטפון.
הנה טבלה שמראה את גדלי החיישן המקובלים כיום. שימו לב לנתון המציין את ה-crop factor. זהו היחס בין כל חיישן לסטנדרט של חיישן פול פריים, כלומר פי כמה הוא יותר קטן.

ליחס זה יש כמה השלכות:
- ה"קרופ" קובע את השדה הראייה שעדשה נתונה מספקת. נסביר: לכל עדשה יש שם המציין את אורך המוקד שלה במילימטרים (כרגע לא חשוב מה זה מודד בדיוק), וזה מציין מבחינתנו את שדה הראייה שהיא מספקת. ככל שהמספר נמוך יותר (למשל, 14 מ"מ) שדה הראייה רחב יותר, וככל שהוא גבוה יותר (למשל, 400 מ"מ) שדה הראייה צר יותר. אבל כמה רחב, וכמה צר? זה תלוי בגודל החיישן. אפשר לומר כך: העדשה מטילה את האור בזווית מסוימת לתוך המצלמה וגודל החיישן קובע כמה מהאור הזה יוקלט.

- בהכללה, מי שזקוק לזוויות רחבות יעדיף חיישן פול פריים ומי שצריך "להגיע רחוק" יעדיף "חיישן קרופ" (זה הכינוי הרווח לחיישן APS-C הקטן פי 1.5 מפול פריים).
- יכולים להיות שני חיישנים זהים מבחינת כמות המגהפיקסלים, נניח 24 גהפיקסל, אך אחד קרופ והשני פול פריים. המשמעות היא שכול קולטן אור (מה שמתורגם לפיקסל בקובץ הדיגיטלי) יהיה גדול יותר בחיישן פול פריים. עוד על כך כשנדבר בהמשך על מגהפיקסל.
- בהכללה, איכות התמונה עולה ככל שהחיישן גדול יותר (בעיקר בגלל מה שהוזכר בנקודה 3). באומרנו איכות תמונה אנו בעיקר מתכוונים לביצועים באור נמוך (צלמים לא אומרים חושך), טווח דינמי (כמה פרטים יש באזורים החשוכים והבהירים בסצנה), ביצועי הצבע (התאמה למציאות) ועוד. אך יש לזכור שגם המחיר עולה בהתאם.
לסיכום נקודה זו חשוב לומר שהנושא הזה מטריד צלמים יותר ממה שבאמת נחוץ. אם אין לכם את התקציב המתאים לרכישת פול פריים, אל דאגה, למצלמות הקרופ בימינו יש איכויות גבוהות מאוד, הן קטנות וזולות יותר, קיים מגוון עדשות גדול וזול יותר עבורן והן מציעות תמורה מעולה למחיר.
מגהפיקסל
הדבר השני שעלינו לדעת על כל חיישן הוא כמות הפיקסלים שיש בו (וליתר דיוק, כמות קולטני האור המתורגמים לפיקסלים בקובץ הדיגיטלי). פרמטר זה נמדד במגהפיקסלים, כאשר כל מגהפיקסל = מיליון פיקסלים.
יכול להיות שחלקכם מודעים ל-Megapixel Race, תחרות המגהפיקסלים בין החברות שמנסות למכור לנו מצלמות בעיקר בהתבסס על כמות גדולה יותר של מגהפיקסלים. אנחנו מקווים שאנחנו לא מחדשים לכם כאן באומרנו שזה באמת לא כל כך חשוב (לרוב הצלמים). כמעט כל מצלמה שתקנו היום היא בעלת 20 מגהפיקסל לפחות, אם לא 24 – וזה די והותר.
אגב, למה זה בכלל טוב? למה צריך כמות גדולה של מגהפיקסלים בכלל? התשובה לכך היא אחת ויחידה (ושלא יגידו לכם אחרת) – כדי להדפיס! בבואנו להדפיס תמונה דיגיטלית כל פיקסל מתורגם לנקודת דיו על הנייר/קנבס. ולכן יותר פיקסלים = היכולת להדפיס גדול יותר ועם יותר פרטים. אגב, זו משמעות המילה "רזולוציה" – היחס בין יחידת הרוחב של התמונה (בדרך כלל נמדד באינצ'ים) לבין כמות הפיקסלים בתוכה, למשל 300 DPI, שזה 300 נקודות דיו באינץ'. כלומר, כמות המגהפיקסלים בחיישן היא לא רזולוציה (בעצם, עד שלא מדפיסים אין משמעות למושג רזולוציה). במילים אחרות, אפשר להדפיס תמונה עם 24 מגהפיקסל (בדרך כלל, 6000X4000 פיקסלים) על קנבס ברוחב מטר וגם על עמוד במגזין – ההבדל יהיה ברזולוציה.
אם אין לכם שאיפות להדפיס את התמונות שלכם אז אתם ממש לא צריכים הרבה מגהפיקסלים. ההיפך, אם אתם רק מתכננים ליצור תוכן לרשתות חברתיות ואתרי אינטרנט באמת לא צריך יותר מ4-2 מגהפיקסל! אבל (והנה ה"אבל" הגדול), אם אתם נכנסים לצילום מקצועי, כזה שיופיע בדפוס באלבומים/מגזינים/עיתונים/פוסטרים, או שאתם אומנים שמתכננים להדפיס לתערוכות, או שאתם צלמי טבע ותרצו לעשות קרופ על התמונות שלכם (כי אף פעם לא מצליחים להתקרב מספיק לחיות בטבע) – אז כן, אתם תהנו מכל המגהפיקסלים שיש למצלמות מודרניות להעניק לכם.
אז זה נושא חשוב אבל אל תתנו לו להטעות אתכם. מי שלא זקוק להרבה מגהפיקסלים יסבול מגדלים מנופחים של קבצי התמונות, יצטרך לקנות עוד כרטיסי זיכרון או כרטיסים גדולים ויקרים יותר, יזדקק ליותר זמן לערוך את התמונות שלו במחשב, יצטרך מחשב חזק יותר ונפח אחסון רב יותר.
סוגי העדשות
מאחר ואנו מדברים כאן על בחירת מצלמה לא ניכנס לכל השיקולים הקשורים לבחירת עדשות, אך חשוב לציין את עצם השיקול של תאימות עדשות בבחירת המצלמה המתאימה לכם.
היכולת להחליף עדשות פותחת עולם שלם של אופציות יצירתיות ולעדשה יש השפעה מכרעת על ה"לוק" של התמונה. מצד שני, המגוון האדיר של האופציות עלול להיות מאיין בהתחלה.
בשלב הראשון עליכם להחליט אם אתם מעוניינים בעדשה מקובעת (ואז תלכו לכיוון של קומפקטית או דמוי SLR) או ביכולת להחליף עדשות (DSLR או מירורלס). אם הכיוון הוא החלפת עדשות עליכם לבדוק: (א) איזה עדשה/ות נמכרות באופן בסיסי עם המצלמה (מה שנקרא עדשת קיט, מלשון "ערכה", העדשה שהיצרן בדרך כלל משווק באופן בסיסי עם המצלמה), (ב) מה המחירים באופן כללי של העדשות בחברה זו, (ג) האם אתם בכלל תהיו מוטרדים מהאופציה להחליף עדשה, או שאתם קונים מצלמה מסוג זה מסיבה אחרת, (ד) האם מה שהיצרן מציע מבחינת מגוון מתאים או שכדאי להסתכל על ההיצע של חברות צד שלישי, ועוד ועוד שיקולים מסוג זה.
בהכללה, קנון וניקון מציעים את המגוון הרחב ביותר של עדשות ל-DSLRים שלהם, אבל המגוון שלהם קטן בהרבה למצלמות המירורלס שלהם. לעומת זאת, לסוני ופוג'י שי מגוון הרבה יותר גדול למצלמות המירורלס שלהם. (עוד על החברות השונות בהמשך.)
יכולות וידאו
בימינו כל מצלמה דיגיטלית מצלמת וידאו, אבל (כמו שכבר ניחשתם) לא כולם עושים את זה באותה צורה. קיימים דגמים המציעים פונקציות מתקדמות מאוד, כגון: צילום ברזולוציות גבוהות כמו 4K ואף יותר, צילום ב-frame rate מהיר כמו 60fps או אפילו 120fps לטובת slow motion, האפשרות להקליט באיכויות גבוהות עוד יותר באמצעות מקליט חיצוני, אופציות ל-timelapse מובנה ועוד ועוד.
חשוב לדעת שיכולות וידאו גבוהות נמצאות בכל הז'אנרים ובכל המחירים והם לא מתנקזים רק ל"מקום הטבעי" שלהם במצלמות עם עדשות מתחלפות ותגי מחיר גבוהים במיוחד.
אם צילום וידאו הולך להיות עיסוק עיקרי עבורכם ו/או שימוש עיקרי במצלמה החדשה שלכם, הנה כמה פיצ'רים ששווה לבדוק אם הדגם הנבחר עונה על הדרישות:
- מהירות צילום (frame rate) – מהירויות של 24fps או 30fps הם סטנדרט. לעומת זאת, 60fps או יותר מומלצות אם ברצונכם ליצור תוכן ב-slow motion. כדאי לבדוק מה המהירות המקסימלית בכל רזולוציה שהמצלמה מאפשרת.
- ייצוב תמונה – מייצב תמונה, לפחות בעדשה אם לא גם על החיישן, הוא מרכיב קריטי לצילום וידאו ללא חצובה או גימבל.
- רזולוציה – הסטנדרט שחייב להיות בכל מצלמה בימינו הוא 1080p, אבל יותר ויותר מצלמות כיום מציעות גם 4k או אפילו יותר. לעיתים על אף שהן מציעות רזולוציה גבוהה יותר הביצועים פוחתים (זוכרים את מלחמת המגהפיקסלים? אז אותו דבר גם כאן: החברות שמות 4k במצלמה אבל רק בשביל המיתוג), כגון ירידה בחדות, ביצועי אוטופוקוס מופחתים (אין זיהוי פנים) וקרופ המקטין את שדה הראייה.
- כניסת מיקרופון חיצוני/ יציאת אוזניות – הנחת המוצא שלנו היא שהמיקרופון המובנה לא כל כך מדהים. כדי למקסם את איכות הסאונד בסרטונים שלנו נרצה את היכולת לחבר מיקרופון חיצוני למצלמה. משום מה, זה עדיין לא מובן מאליו בכל דגם, אז בדקו זאת היטב. כמו כן, כמו שנרצה לצפות בתמונה שאנו מצלמים (אנחנו כבר לא בעידן הפילם) כך גם נרצה לשמוע את הסאונד שאנחנו מקליטים ולכן בדקו אם יש במצלמה שלכם יציאת אוזניות. לצערנו, זה עוד פחות מובן מאליו בהרבה מהדגמים.
- משך הקלטת קליפ בודד – רוב רובם של המצלמות מצלמות וידאו עם מגבלת זמן על כל קליפ בודד (בדרך כלל, 29 דקות. לפעמים ב-4k עוד פחות). בדקו שזה תואם לצורך שלכם ולצורת העבודה הרצויה (למשל, צילום הרצאות אפשרי כך אבל אולי תעדיפו מצלמת וידאו ייעודית, בהם בדרך כלל אין את המגבלה הזאת).
- סוג מסך – אם אתם מתכננים לצלם את עצמכם או שהמצלמה הולכת להיות במקומות נמוכים/גבוהים כדאי לבחור מצלמה שיש לה מסך מפרקי מלא (עוד פיצ'ר שעדיין לא מובן מאליו ליצרנים).
- יציאת HDMI – בדקו מה גודל יציאת ה-HDMI במצלמה על מנת לחבר מוניטור חיצוני. בדקו גם את האפשרות להוציא פלט ב-clean HDMI out אם הנכם מעוניינים להשתמש במקליט חיצוני.
פי'צרים נוספים
הנה רשימת פיצ'רים נוספים שנזכיר בקצרה על מנת לסייע לכם בבחירת המצלמה. לא כולם הכרחיים ורק אתם תדעו אם אתם זקוקים להם או לא:
- חיי סוללה – על פי רוב ל-DSLRים יש את חיי הסוללה הטובים ביותר. מצלמות אחרות עלולות להזדקק לרכישת נוספת כבר בהתחלה.
- מצבי צילום ידניים – אם אתם נכנסים לתחום כדי להתמקצע בעתיד הקרוב וודאו שיש שליטה ידנית מלאה ונוחה בדגם בו אתם בוחרים.
- מצבים אוטומטיים – אולי אתם לא רוצים לעבוד קשה. עד כמה המצלמה יכולה לתפקד על אוטומט?
- קצב צילום מהיר – האם אתם מתכננים לצלם מצבי אקשן, ספורט, טבע, עיתונות או אירועים? אם כן, וודאו שהמצלמה יכולה לצלם בקצב שמתאים לצרכים שלכם.
- ביצועי ISO גבוהים – הצורך הזה נובע מצילום בתנאי אור נמוכים, כמו אירועים וכדומה, אבל כל צלם יהנה מהיכולת לצלם בתוך חדר בערב. כאן יש עדיפות ברורה למצלמות פול-פריים, אבל גם מצלמות APS-C מודרניות מספקות תמורה ממש גבוהה בתחום זה.
- מפרקיות המסך – חשוב מאוד לצילומי סלפי או וידאו עצמי, אבל שימושי מאוד גם במצבי צילום אחרים.
- מסך מגע – ברוב רובם של המצלמות היום יש מסך מגע, אבל עדיין קיימים גם "דגמי כניסה" בהם המסך הוא ללא מגע.
- מספר החריצים לכרטיסי זיכרון – חיוני ביותר עבור צלמים מקצועיים, בעיקר בתחום האירועים והעיתונות (תיעור אירוע או רגע חד-פעמי): יש דגמים המקבלים 2 כרטיסי זיכרון במקביל כך ניתן לגבות את התמונות באופן מיידי.
- מצבי אוטופוקוס מתקדמים – האם אתם זקוקים לזיהוי פנים ועיניים כדי לצלם תמונות טובות יותר? האם זה מקל עליכם ומייעל את העבודה או שזה רק לוקסוס? בסטילס או בוידאו?
- חיישן מיוצב – חיוני ביותר לצילום וידאו handheld ללא חצובה או גימבל, או לצילום סטילס במצבי אור נמוך (עד כדי חשיפות מאוד איטיות)
- עמידות למזג אוויר – תכונה המעידה על חוזק הבנייה של המצלמה באופן כללי וחשובה ביותר לצלמים מטיילים וצלמי טבע ונוף. בכל מקרה, יש להתייחס לפיצ'ר הזה בעירבון מוגבל ולא לחשוב שמדובר במצלמה נגד מים.
- וויי-פיי, בלותות', NFC – את היכולת להעביר תמונות לסמאטרפון כבר כמעט אפשר לקחת כמובן מאליו בימינו. כל יצרן מצלמות פיתח אפליקציה משלו אותה יש להוריד למכשיר הסמארטפון על מנת לבצע פעולה זו. כיום בהרבה מהדגמים אפשר גם לשלוט על הצילום באמצעות אותה אפליקציה.
אביזרים נלווים הכרחיים
המצלמה והעדשה הם רק ההתחלה ויש ציוד צילום לאינסוף. מצד אחד, אין צורך להיבהל, ומצד שני, אין צורך לקנות את הכול על ההתחלה. אבל הנה כמה אביזרים נלווים שהכרחיים בעת רכישת המצלמה:
- כרטיס זיכרון – ללא כרטיס זיכרון המצלמה לא שומרת את התמונות. כרטיסי זיכרון לא כלולים במצלמות. מומלץ להתייעץ בנוגע לכרטיס המתאים למצלמה שבחרתם מאחר ויש מגוון ביחס למהירויות הכרטיסים (ולא רק ביחס לנפח האחסון שבכרטיס).
- תיק – תיקים קיימים במגוון רחב מאוד של צורות וגדלים, מכיסים קטנים למצלמות קומפטיות, המשך בתיקי צד וגב בינוניים וכלה בתיק גב גדולים ותיקי טרולי. מניסיוננו בחירת תיק היא עניין אישי ועניין של טעם, אז מומלץ להגיע לחנות ולראות ולחוש את התיק בעצמכם.
- פילטר מגן לעדשה – מומלץ מאוד להרכיב פילטר מגן על עדשת המצלמה (לא אפשרי במצלמות קומפקטיות) על מנת להימנע מהצטברות לכלוך, שריטות ובמקרה קיצוני נזקים לאלמנט הקדמי של העדשה.
אביזרים נלווים אופציונליים
ז'אנרים שונים של צילום דורשים אביזרים נלווים מסוגים שונים. אם אתם יודעים מראש שיש לכם כיוון מסוים ייתכן שתרצו להשקיע כבר בהתחלה באחד מהאביזרים הבאים:
- פלאש חיצוני – הפלאש המובנה במצלמה מוגבל מאוד והתוצאה שהוא מספק לא תמיד מחמיאה למצולמים. פלאש חיצוני פותח את הדלת לצילום בתאורה מלאכותית ומשדרג את יכולות הצילום בכמה וכמה רמות.
- חצובה – יש סגנונות צילום שבלתי-אפשריות ללא חצובה, החל בצילום נוף, צילומי מוצר ואוכל, לעיתים צילום סטודיו וכמובן צילום וידאו.
- שלט – אביזר הכרחי לצילום נוף עם חצובה. אם אנו נוגעים במצלמה כשהיא על חצובה ולמעשה מזיזים אותה בתחילת הצילום – למה הועילה החצובה?
- פילטרים – קיים עולם שלם של פילטרים להשגת אפקטים שונים, לרוב שימושי בצילום נוף.
- גריפ סוללה – אביזר חיוני המתחבר בתחתית המצלמה ומאריך את חיי הסוללה (מעניק אחיזה נוחה יותר לידיים גדולות). בדגמים מסוימים הגריפ אף מאפשר מצב boost המשפר את קצב הצילום המהיר.
- אביזרי ניקוי – אם אתם מתכננים להיות בחוץ הרבה עם ציוד הצילום מומלץ לרכוש אביזרי ניקוי תואמים, כגון מטליות מיקרופייבר, לנספן ומפוח.
- תוכנות עריכה – קשה לדבר על צילום דיגיטלי בימינו מבלי להזכיר תוכנות עריכה. החברה המובילה בתחום היא Adobe, אבל יש עוד אלטרנטיבות. זהו תחום אדיר שנכתבו עליו עשרות ספרים ויש אינספור שעות של תוכן בנושא ביוטיוב.
לסיכום
כל הכבוד! אם הגעתם עד לכאן אנחנו מניחים שהרכישה שתבצעו תהיה הרבה, אבל הרבה, יותר מושכלת!
עברנו על הרבה נושאים והזכרנו הרבה מושגים חדשים, אבל חשוב שתזכרו: כמעט כל מצלמה שתקנו בימינו תספק תוצאה איכותית. נכון, יש הבדלים ויש מדרג של איכויות בין הדגמים השונים, אבל פיתוח כישורי הצילום עדיין חשוב יותר מכל החידושים הטכנולוגיים שקיימים היום!
חזרו על מה שכתוב פה אם אתם מתלבטים בנושא מסוים או צרו עימנו קשר והכי טוב שתבואו לבקר בחנות שלנו. קנו מצלמה שמתאימה לכם, למדו להשתמש בה והתקדמו עד שאתם מנצלים את כל היכולות שלה!
יאללה, צאו לדרך ובהצלחה!