בלוג צילום
טיפים לצילום ברקים

החורף הגיע סוף סוף ואיתו דוגמנים שמאירים את השמיים. צילום ברקים זהו נושא מאוד מיוחד – הסיכון, האדרנלין וההתרגשות, ההתמדה הנדרשת כדי להגיע לתוצאות מרשימות,
העובדה שהתוצאה היא ברובה בלתי-צפויה ותחושת הסיפוק כאשר חווים הצלחה. איך "רודפים" אחרי ברק ומה הידע הנדרש כדי לצאת למסע הצילום המרתק הזה?
איך לצלם ברקים ולשמור על בטיחות
נכון, אני רוצה להגיע לחלקים העסיסיים יותר כבר, אבל בטיחות מעל לכל. כנראה שלא צריך להרחיב יותר מדי ברגע שעוצרים לחשוב על זה – לצאת החוצה לשטח פתוח בסופת ברקים?
אולי זה לא הרעיון הכי חכם, לכן כדאי לשקול את הדברים הבאים:
* לזכור שסופת ברקים היא תופעת טבע בלתי צפויה, בטח אם יש הרבה רוח, הסופה יכולה לפנות לכיווננו במהירות ולסכן אותנו.
*כדאי לתפוס מחסה ולהימנע משהייה בשטח פתוח (ברקים פוגעים בעצמים בולטים בשטח פתוח, ובעיקר כאלה שמוליכים חשמל כמו גוף האדם). ניתן לצלם מתוך מבנה דרך החלון או אפילו מתוך רכב.
* כלל אצבע: אם שומעים את הרעמים בחוזקה אז הברקים עלולים לפגוע.
סיווג ברקים
לפני שניגש לציוד הנדרש ולטכניקות הצילום עצמם כדאי להכיר את הקטגוריות השונות של הברקים. היכרות זו יכולה בהחלטות הצילומיות שנקבל.
מדובר בארבעה קטגוריות ראשיות: סוגי ברקים, עצימות, דפוס וצבע.
1. סוגי ברקים: ענן-קרקע | ענן-ענן | תוך-ענן |
טיפ: סוג הברק יכול להשפיע על בחירת העדשה ועל הקומפוזיציה שלנו. האם נבחר בעדשה רחבה ונכלול גם נוף טבעי או עירוני? האם נבחר בעדשת טלפוטו ונתמקד בדרמה המתרחשת בשמיים ובעננים בלבד?
2. עצימות, מה התדירות של הברקים?
טיפ: עצימות או תדירות הברקים היא קריטית לצילום מאחר והיא משפיעה על נתוני הצילום, לכן כאשר מתמקמים לצילום כדאי "ללמוד" את הסופה לפני שאפילו מתחילים לצלם,
פשוט לצפות במשך כמה דקות כדי להבין את הקצב הפנימי שלה.
3. דפוס: הבזק בודד | הבזקים מרובים | הרבה/ מעט הסתעפויות
טיפ: כאן מדובר במרכיב שממש לא ניתן לחיזוי אך יש לו משמעות אדירה על אפקט ה"וואו" שתהיה לתוצאה הסופית. לא תמיד כמות מרובה של הבזקים עם מלא הסתעפויות תהיה התמונה
המושלמת. ייתכן והבזק בודד אחד שפוגע במדויק בנקודה קריטית בקומפוזיציה (כגון סוף מסילת רכבת באופק) יניב את התוצאה המושלמת. אגב, כאן המקום לתהות האם כדאי "לרמות" בעריכה
ולשלב מספר פריימים בהם הופיעו ברקים בודדים כדי לזייף סיטואציה של ברקים מרובים, את ההחלטה הזאת נשאיר לכם.
4. צבע:
* בדרך כלל בצבע לבן, יכול להיות בצבעי אדום, צהוב, ירוק, כחול או סגול.
* מושפע מהאטמוספרה: לחות, טמפרטורה, אורות עירוניים.
טיפ: גם כאן מדובר במרכיב שלא כל כך ניתן לשלוט עליו, אך כדאי לקחת בחשבון את מצב האיזון הלבן אותו נגדיר במצלמה (בכל מקרה מומלץ לצלם בפורמט RAW) או למשל להשתמש בסוג פילטר Natural Night של Nisi.
הכנות לצילומים
לפני כל סשן צילומים כדאי לתכנן מראש ולהתכונן אליו בהתאם, כדאי לעקוב מקרוב אחרי מזג האוויר וכמובן שקיימות גם אפליקציות לחיזוי סופות רעמים וברקים.
כדאי לחשוב מראש על הלוקיישן, כלומר לא לסמוך על הברקים בלבד "לעשות לנו את העבודה". כמו הדוגמא לעיל של מסילת הרכבת, נוף עירוני מרשים, ים או שדות פתוחים – כל אלה יוסיפו ערך לתמונה.
התזמון לא פחות חשוב, ולמרות שהדבר יותר נדיר בארץ, כדאי לנסות לתפוס את הברקים בשעות הדמדומים או בשקיעה/זריחה ולא רק בחושך כשהכול שחור.
שילוב עקרונות הצבע הקלאסיים מצילומי נוף יתרמו להשגת תוצאה הרבה יותר מרשימה.
ציוד
בניגוד למה שאולי עלולים לחשוב לא צריך את הציוד היקר ביותר לצילום ברקים וניתן להגיע לתוצאות מעולות גם עם ציוד מינימלי ביותר. כמובן, יש יתרונות לציוד יקר יותר וטווח השליטה
שלנו (על מה שאפשר לשלוט בסיטואציה זו) רק יגדל. המינימום הנדרש הוא מצלמה עם שליטה ידנית מלאה, חצובה יציבה (בעיקר בגלל הסיכוי לרוחות), עדשה רחבה ו/או עדשת טלפוטו (כאמור לעיל) ושלט חוטי המאפשר לצלם במצב Bulb.
טכניקת הצילום
האמת היא שכאן מדובר בחלק הפשוט יחסית בכל התהליך הזה, הכל תלוי בעיקרון מאוד פשוט: אנחנו ממש לא יכולים לצפות את הרגע שבו הברק יפגע. לכן אנחנו יכולים לשכוח כבר עכשיו מהסיכוי שנצליח ללחוץ על כפתור המחשף ברגע הנכון.
אז מה הפיתרון?
כאן החצובה והשלט הופכים לקריטיים, מצלמים במצב bulb, כלומר לחיצה על כפתור המחשף בשלט פותחת את התריס ומתחילה את החשיפה, ולחיצה שנייה סוגרת אותו. וכך, לוחצים, מחכים (כלומר, מדובר בחשיפה ארוכה),
הברק מבזיק ומיד לוחצים שוב כדי לסגור את התריס. מאחר ולמעשה מדובר בחשיפה ארוכה החצובה מחויבת, אחרת התמונה תהיה מטושטשת.
מהרגע שהעיקרון הזה מובן כדאי לקחת בחשבון כמה דברים:
* קשה לתת נוסחה מראש שתעבוד בכל סיטואציה, אבל כדאי להתחיל מISO בין 100 ל-400 ומצמצמים בין f/5.6 ל-f/11. כמובן, התריס הוא הפרמטר אותו נקבע כשלמעשה לא נקבע אותו בכלל כי כאמור אנו מצלמים במצב bulb.
כמובן, הברק יאיר את השמיים ואת כל השטח ברגע שהוא יפגע לכן אין כל כך טעם להתייחס למד-האור המובנה במצלמה (דומה במקצת לצילום עם פלאש).
* יש להיזהר לא "לשרוף" את הברקים או את הנוף העירוני אם הוא כלול בפריים. במידה וזה כן קורה יש להוריד את הISO או לסגור את הצמצם.
* אם מאוד חשוך כדאי לקבוע את הפוקוס במצב live-view ולעבור למצב פוקוס ידני כדי לא להתעסק בזה יותר במהלך הצילומים. סביר להניח שצריך לצלם בפוקוס אינסוף, כדאי לבדוק את המיקום המדויק של זה בעדשה שלכם לפני הצילומים.
לסיכום
אנחנו מקווים שהמידע ששיתפנו כאן יועיל לכם במסע המרתק הזה שנקרא צילום ברקים,
נוסיף רק הערה קטנטנה לסיום: צילום ברקים דורש הרבה מאוד סבלנות, ביקורים חוזרים ונשנים באותו לוקיישן אותו אתם מדמיינים כמושלם לצילום ברקים, המתנה אין-סופית לסופות ברקים וגם לפעמים לא מעט תסכול ממה שהטבע מספק לנו כשכבר החלטנו לצאת לצלם. אז היאזרו בסבלנות ובהצלחה!
הכותב: יהושע דירובן, מומחה לתאורה ונציג בכיר בצוות החנות