בלוג צילום
הסוד הוא בעיניים | עודד וגנשטיין משתף בכלי מנצח לצילומי פורטרטים

כשאנחנו חושבים על צילום פורטרטים – אנחנו חושבים על עודד וגנשטיין. על הדמויות הבלתי-נשכחות, ההבעות החודרות, והשפה הייחודית והמהוקצעת שמשתקפת בכל תמונה ותמונה שלו. עודד מצלם אנשים ותרבויות מסביב לעולם, כאשר הוא חמוש בנשק סודי המאפשר לו ליצור צילומים כל כך מדויקים עם אור טבעי בלבד. מנחשים מהו אותו אביזר? אתם מוזמנים לקרוא את המאמר הבא שעודד כתב כפרזנטור ושותף לעשייה של ארליך – מרכז הצילום בישראל עבור קהילת הצלמים בישראל.
קטן, ניתן לנשיאה לכל מקום, לא יקר, ובעיקר – ישדרג לכם את הפורטרט ויוסיף את אותו ניצוץ מופלא (קאצ'לייט) בעיניי המצולמים שלכם. אני שמח לשתף אתכם בשימוש שאני עושה ברפלקטורים (מחזירי אור) בצילומי הפורטרטים שלי.
מה הסוד לפורטרט טוב? כמובן שכל צלם ינסח זאת אחרת, אך בעיניי: גיבור מעניין, קומפוזיציה שתומכת בסיפור ותאורה מתאימה הם השילוש הקדוש.
הבעיה שהאור, בייחוד אור טבעי, לא תמיד עושה מה שאומרים לו. לכן, גם בצילומי פנים\חוץ, אני מרבה להשתמש במה שאני מכנה "הנשק הסודי" שלי לצילום פורטרטים – רפלקטורים.
מהו רפלקטור? כשמו כן הוא, רפלקטור הוא מחזיר אור. מדובר בבד מבריק, בצבעים שונים (מיד נדון בהבדלים בניהם), אשר מתוח על גבי טבעת גמישה, המאפשרת לו להתקפל בצורה נוחה וליצור החזרי אור. השימוש ברפלקטורים נפוץ בעולמות צילום שונים – מצילום מוצר ואוכל, ועד צילום מכוניות והפקות קולנוע. במאמר זה, אתמקד בשימוש שניתן לעשות בו לצילומי פורטרט אנושי. בניגוד לשימוש בתאורת מבזק או תאורה רציפה (פנסים), רפלקטור כאמור מצריך מקור אור ראשי (מלאכותי, כמו מבזק בסטודיו, או טבעי כמו השמש שבחוץ), אשר ממנו יוכל הרפלקטור להחזיר אור אל עבר הנושא שלכם, במקרה הזה, המצולם.
איך רפלקטור יהפוך את הפורטרטים שלכם לטובים יותר?
- יצירת קאצ' לייט – תסתכלו בפורטרטים האהובים עליכם. מעולם הצילום הדוקומנטרי ועד הפרסום וכנראה תמצאו אותו. קאצ' לייט הוא אותו ניצוץ בעיני המצולם, המשווה להן מראה של חיות וגורם למשיכה מיידית של עיני הצופה אל עיניי המצולם שלכם. יש מספר דרכים ליצור קאצ' לייט (אותם אפרט בפוסט נפרד בעתיד), כמו למשל שימוש בפלאש או בפנס LED, אך נאמר שאתם מבקשים ליצור קאצ' לייט באור טבעי, רפלקטור הוא הפתרון המושלם. הוא מאפשר להחזיר אור לעיני המצולם וליצור את אותו ניצוץ מבריק ומיוחד. כמו כן, אם הרפלקטור קרוב לעיני המצולם, משטחו המבריק ישתקף בעצמו בעיני המצולם ויצור ניצוץ שלא ניתן להתעלם ממנו. אז איך עושים את זה? הדרך הנכונה ביותר בעיניי היא על ידי מיקום הרפלקטור מתחת לפני המצולם, האור (שיגיע מכיוון הסנטר), יאיר את עיניי המצולם ויצור את אותו ניצוץ מבוקש. כאשר עובדים עם רפלקטור קטן, ניתן להחזיק אותו ביד אחת בעוד אתם מחזיקים את המצלמה ביד השנייה, או לחלופין, אופציה פשוטה יותר, היא פשוט לבקש מהמצולם לאחוז ברפלקטור בעצמו. פעמים רבות, מתוך סקרנות, המצולמים מחזיקים ומתעניינים ברפלקטור גם ללא שום בקשה. חשוב לדעת: שילוב של צילום מקרוב (פורטרט בקלוז אפ) והחזקת הרפקלטור סמוך לפניי המצולם (נאמר מתחת לסנטר), ייצרו השתקפות ברורה של הרפלקטור בעיניי המצולם. חשוב להיות מודעים לכך. במידה ואינכם מעוניינים בנראות הרפלקטור בעיניו של המצולם, ניתן לרטש אותו בעריכת התמונה, אך לטעמי, ההשתקפות של הרפלקטור, מוסיפה ניצוץ עוצמתי וברור הרבה יותר, מה שרק מוסיף.
- מילוי צללים – כולנו אוהבים לצלם בשעות הזהב, השעות (בדרך כלל סביב זמני השקיעה והזריחה) בהן האור רך, אחיד ונעים. אבל לא תמיד זה אפשרי. אם יצא לכם לצלם את פני המצולם או המצולמת שלכם בשעות צהריי היום, בייחוד באור הקשה של ארץ הקודש, מיד הבחנתם בבעיה. המצח מטיל צל כבד על העיניים ולא ניתן להאיר אותם בעזרת שינוי החשיפה (משחק עם תריס\צמצם\איזו), מבלי לשרוף את הרקע. מה עושים כשרוצים לצלם פורטרט בתאורה קשה? פתרון אחד, הוא כמובן שימוש בתאורה מלאכותית, אשר תאפשר השוואת תאורה (השוואת הטווח הדינמי) בין פני המצולם לרקע. אך השימוש ברפלקטור הוא פשוט יותר, קל יותר ובעיקר פחות מושך תשומת לב בצילומי חוץ ו"קל יותר לעיכול" עבור המצולם שאינו רגיל לעמוד מול העדשה. אז איך עושים את זה? – הסתכלו על פני המצולם וזהו את האזורים שברצונכם להאיר. התאימו את המיקום והמרחק של הרפלקטור בהתאם לכך. למשל, על מנת למלא באור ולסלק את הצללים מאזור העיניים, נכון למקם את הרפלקטור מתחת לפניי המצולם (מכיוון הסנטר), במידה ותרצו להאיר את אזור הפנים כולו, ניתן לעמוד ממול למצולם. המרחק והזווית שממנה אתם מאירים את המצולם, תשפיע באופן מהותי על התוצאה הסופית. מה שמיד אפרט. חשוב לדעת: על מנת שהרפלקטור יהיה יעיל, עליו לקבל "מכת אור" ממקור תאורה כמו פלאש או השמש. נאמר שאתם בצילומי חוץ ורוצים למלא צללים –בעוד המצולם יעמוד בצל (על מנת להימנע מתאורה קשה), עליכם יהיה לעמוד בשמש ומהמקום בו אתם עומדים, כוונו את הרפלקטור לפני המצולם, בזווית כזו שהאור יראה באופן ברור על פניו. הזזת הרפלקטור ימינה ושמאלה \ למטה למעלה, בתנועות מהירות תאפשר לכם להבחין בתזוזת האור על פניו של המצולם. נסו להשוות את מצב התאורה עם שימוש ברפלקטור ובלעדיו.
- עיצוב התאורה – הרפלקטור למעשה מאפשר לכם את האפשרות לעצב את התאורה על פני המצולם ולמקד אותה וכך למעשה, מאפשר שליטה בתאורה טבעית בשטח, ללא שימוש באמצעים חשמליים. מה הכוונה בעיצוב תאורה? למשל, אור שחוזר מרפקלטור אשר ממוקם בזווית של 45 מעלות מפניו של המצולם, ייצור הקרנת אור מדורגת על פניו (מעבר מבהיר לכהה), מה שייצור לפני המצולם אשליית נפח לפורטרט מלא עומק. לעומת זאת, רפלקטור אשר ממוקם בזווית של 0 מעלות מפניו של המצולם (ממול), יצור אפקט של השטחה ומילוי צללים. אז איך עושים את זה: כאן האימון עושה את ההבדל. קחו לכם אחר הצהריים והציעו לחבר או בן משפחה לדגמן עבורכם, בתמורה לתמונות יפות לשימושו או שימושה. הבינו כיצד שינוי זווית האור ומיקום הרפלקטור משפיע על התוצאה הסופית. חשוב לדעת : המליצו למצולם שלא להסתכל ישירות על הרפלקטור, הדבר עלול לסנוור ואף ליצור נזק לעיניים.
כיצד בוחרים את הרפלקטור המתאים לכם?
- צבע – בכל רפקלטור יש בדרך כלל מספר משטחים מחזירי אור (אחד מכל צד שלו). יש רפלקטורים מורכבים יותר, המאפשרים להרכיב על הרפלקטור מעין מעיל ובכך מאפשרים משטחי צבע נוספים. כסוף: מחזיר אור עוצמתי בצבע כסוף – כחול. מעצים תווי פנים ויוצר עומק. מתאים לצילום במהלך אור קשה (איתו צולמה הדוגמא המצורפת). זהב: מחזיר אור בגוון זהב – צהבהב. מעניק תחושה חמימה ונעימה. מתאים לשעות הזהב. לבן: מחזיר את האור הסביבתי (ללא הצבע הכסוף כמו הsilver ), רך ועדין. מתאים לכל שעה. מרכך: ניתן להשתמש במשטח הלבן כמסנן אור (בניגוד למחזיר אור). פשוט מקמו אותו בצורה שתיצור צל על המצולם, ובכך תוכלו להפוך יום של תאורה קשה וניגודית, לאור רך ואחיד. שחור: רבים מתעלמים מרפלקטור במצבו הסגור, עטוף בבד שחור. בד זה יכול לאפשר לכם לחסום אור ובכך ליצור הצללות ודרמה על פני המצולם.
- גודל – הרפלקטורים באים במגוון גדלים. מרפלקטורים המתאימים להארת מספר אנשים ועד רפלקטורים קטנים, שמתקפלים לכיס ומתאימים להארת פני המצולם ולאותו קאצ' לייט יפה. חשוב לזכור שככל שמקור האור גדול יותר, כך האור המוחזר רך יותר.
לעוד מידע ולכל שאלה בנושא עבודה עם רפלקטורים, אתם מוזמנים לפנות אל צוות ארליך – נשמח לעזור!
בארליך מגוון גדול של רפלקטורים, בגדלים ובצבעים שונים. תוכלו לבחור את זה המתאים לכם בלחיצה על הקישור >> https://goo.gl/wDdozf
האם יצא לכם להשתמש ברפקלטורים בצילומים שלכם?
נשמח לשמוע מכם (אתם מוזמנים להעלות תמונות כתגובה).
שלכם, עודד וצוות ארליך.
*** צילומים: ODED WAGENSTEIN PHOTOGRAPHY
על הכותב: עודד וגנשטיין, צלם תרבויות, מדריך בכיר בגליץ בית הספר לצילום – פוטוטבע ומלמד סדנאות צילום מסביב לעולם. לעמוד של עודד בפייסבוק
הערה: מטעמי נוחות בלבד ה"צלם" ו"מצולם" כתובים בזכר.